Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтират противопожарни датчици в домовете на възрастни хора

Комисар Красимир Кръстев и Неша Драгнева от село Балван
Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновските пожарникари монтират димни датчици за известяване при пожар в домовете на самотноживеещи възрастни хора. Инициативата е на местната противопожарна дирекция и дарителското сдружение „Свети Иван Рилски“. Първи от нея се възползваха възрастните хора в село Балван. Уредите са безплатни.

През миналия отоплителен сезон при битови пожари във Великотърновска област са загинали четирима души, двама са ранените. Две от жертвите са възрастни хора.

Датчиците се поставят в помещенията, където пребивават хората през отоплителния сезон или евентуално там, където готвят, обясни комисар Красимир Кръстев, директор на Регионалната дирекция пожарна безопасност и защита на населението:  

Идеята на тези димни датчици е при едно евентуално изпускане на димните газове през неплътностите от димоотводните тръби или кюнците и задимяване на помещението, където пребивава самият човек, този датчик да сигнализира. Той издава изключително силен звуков сигнал, самият пребиваващ да го чуе или даже съседи, за да може някой да реагира под някаква форма и самият пребиваващ човек да бъде изведен по най-бързия начин от помещението.   

Кметството в Балван е изготвило списък на самотноживеещите и трудноподвижни старци в селото, като 12 от тях са се съгласили в домовете им да бъдат монтирани датчиците, известяващи възникването на пожар.

Има и строителна грешка при старите къщи, която способства за пожари по време на отоплителния сезон, казва още комисар Красимир Кръстев:

Заработват се дървени греди в близост до комина и в годините започват да тлеят тези дървени части, които са в близост до нагретия димоотводен канал. Впоследствие се запалва покривната конструкция.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна