Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картофената реколта по-слаба от миналогодишната

Снимка: Радио Видин

Между 400 и 450 хиляди тона картофи годишно са необходими за българската трапеза. Тазгодишният добив на картофи у нас обаче ще бъде по-нисък от миналогодишния, обясни в предаването "12+3" Венцислав Каймаканов, председател на Асоциацията на картофопроизводителите:

Тази година ще успеем да подадем между 150 и 200 хиляди тона. Всичко останало, за съжаление, ще дойде от чужбина.

Като качество ще задоволи нашето население, но като количество - не. Цените може би в началото ще се движат както миналата година, но с тенденция за повишаване.

Сред причините за по-слабите добиви тази година Каймаканов посочи:

Като изхождаме от климатичните условия и всичко това, което се случи - овлажняване в началото на кампанията, след това големите жеги напоследък, неуспешното поливане... Това ще доведе до много по-нисък добив. Около 80 % ще бъде добивът тази година в сравнение с миналата година.

Тенденциите са за увеличаване на териториите, засявани с картофи. Венцислав Каймаканов съветва как да разпознаваме българските:

Това, което се закупува до Нова година е или от Смолян, или от Самоков, или от наш национален добив.  Това, което запозва да идва след Нова година, 90 на сто е вече от чужбина.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна