Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР раздава листовки на четири езика на влизащите в страната шофьори

| обновено на 15.08.17 в 14:34
Снимка: БГНЕС

МВР започва да раздава листовки на четири езика – български, турски, немски и английски, по граничните пунктове на шофьорите, влизащи в страната. В листовките са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват.

Основно листовките са насочени към чуждестранните водачи, които всяко лято минават през страната ни, особено турските гастарбайтери, които традиционно в края на лятото отиват към държавите от Западна Европа, където работят. 

Главен инспектор Росен Рапчев, началник сектор "Пътен контрол" в Националната полиция:

Основно ги информираме за задължителните разпоредби за винетния стикер, че трябва да се движат със залепен винетен стикер. Също така включени постоянни светлини. Предпазните колани трябва да са включени.

Често чуждестранните водачи, които преминават през страната ни, не спазват Закона за движение по пътищата: 
Едно от най-честите нарушения е на влизане след въведена временна забрана, временна организация на движение по пътищата.

Само 100 000 листовки има в момента на ГКПП "Калотина", обясни началникът на пункта Светослав Костадинов. Той уточни, че пунктът е един от най-натоварените в летните месеци.

ГКПП" Калотина" е външна граница. Контролът е изключително важен за сигурността на всички граждани, които преминават тук и във вътрешността на страната. В неделя, на 13-ти, през пункта са преминали около 44 000 лица.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна