Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Salon de Radika: Разговор върху радикализма се проведе в София

Кой е радикален? Какво е радикално? Кое прави едни политически идеи опасни, а други конструктивни? София стана вторият европейски град, в който се проведе Салон на радикализма - една вечер, в която участниците се сблъскват лице в лице с четири лични истории за радикализация, която отваря различни пътища на насилието. Организиран от две германски журналистки, заедно с местни партньори в лицето на Slow Food - Bulgaria, колектива Мултикулти и Synergia, България.

Според Красимир Терзиев, културолог, визуален артист и художник, терминът "радикално" е променил много значението си.

Беше време, 90-те години, когато радикалните жестове във визуалните изкуства събуждаха много възхищение и носеха след себе си някакъв вид аура и символичен капитал. Това, което ми беше интересно  да чуя, беше каква риторика въобще функционира около този термин радикализъм, защото се употребява за всякакъв вид каузи.

Къде са корените на радикализма? Какво ги подхранва? Самата дума "радикализъм" идва от "радика"  - "корен", убедена е Десислава Димитрова от "Slow food" - организация, която радикално се противопоставя на фаст фууд културата. 

Храната е важна, тя събира иначе разделените. Научаваме го без думи от вкусните пакистански самоси, които пакистанският майстор готвач е донесъл специално за "Салон де Радика". Радикализмът е начин на мислене, според този майстор готвач от Пакистан, който вече десетилетия живее и работи в България.


Снимка

Бях съвсем млад, когато в колежите и университетите ни идваха хора, които ни казваха: "Отидете да се биете срещу руснаците в Афганистан, защото те не са мюсюлмани, а ние сме, защото те са невярващи, а ние сме.Защото те никога няма да отидат в рая, защото раят е за нас. Те изнасилват нашите момичета, нашите сестри и съпруги." Но зад всичко това имаше изцяло финансови причини - страхотно много пари.

Точно затова Елизабет и Елиза, две млади германки - радиожурналистки, решават да направят тези Салони за осмисляне на радикализма, във времената, когато виждаме радикализация на всички нива.
Снимка
Аз съм Елизабет, а колежката ми е Елиза и това е малко объркващо, но Салон де Радика е едно вечерно събиране, на което показваме тези кратки видеа с радикални хора. Хора, които посвещават живота и енергията си на една идея и се борят за нещо или срещу нещо. След филмчетата разговаряме със зрителите за техните мисли за радикализма, какво според тях е радикално, но и това за какво според тях си струва човек да се бори. И отгоре на всичко, това е съпроводено с политическа храна, казва едната.

В София ние поканихме също така и готвачи с бежански произход. И те готвят храна от техните страни, например като този готвач от Ирак, който приготви част от храната за вечерта ни в София. Тези хора са по политически причини тук и виждате как всичко е политическо. Не става дума просто за хранене, а за това какво ядем, обяснява другата.


* В аудио репортажа е използвана музика от видео-материалите на De Radika, за което благодарим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна