Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобри План за действие по Националната стратегия за учене през целия живот

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри План за действие по Националната стратегия за учене през целия живот. Документът предвижда повишаване на качеството на обучение на деца от предучилищните групи и интеграция на момичета и момчета от уязвими етнически групи.

За да се намали делът на отпадащите ученици, се предвижда системата за ранно предупреждение за риск от отпадане от предучилищно и училищно образование да се въведе в нови 11 общини от Северозападния и Югоизточния район на страната. За да се повиши качеството на обучение, безвъзмездно ще се осигурят познавателни книжки за 100 000 деца от задължителното предучилищно образование.

Държавата ще продължи да разработва и прилага политики за развитието на професионалното образование в работна среда. Очаква се да бъдат създадени 350 нови учебно-тренировъчни фирми, а броят на учениците, участващи в дейности по практическо обучение в реална работна среда, да достигне 8 000.

За висшето образование се предвижда допълнително финансиране на защитените и приоритетните специалности. То ще е с 40 процента повече спрямо общия размер за издръжката в държавните висши училища.

Правителството отпусна над 15 милиона лева на общините за образование. Те ще се изразходват за обезщетения при намаляване числеността на персонала след промените в образователните структури и за стипендии на ученици в общинските училища.

Министерският съвет реши още задочното обучение по специалността "Право" да продължи още една година. Кабинетът удължи действието на отменената от служебното правителство Наредба за висше образование по специалността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени