Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Кирил Нектариев с паметник в родния Сопот

Кирил Нектариев

Паметник на възрожденеца архимандрит Кирил Нектариев, който е един от най-големите български дарители, родственик на Христо Ботев и братя Евлоги и Христо Георгиеви,  ще бъде издигнат в родния му град Сопот. До момента в града няма никакъв почетен знак на будителя, въпреки големите му заслуги. Монументът ще бъде открит тържествено на 5 септември за празника на община Сопот, а на днешната си сесия ОбС ще утвърди място в Западния парк на града, където да бъде поставен паметникът на Кирил Нектариев.

Идеята е на кмета на община Сопот Деян Дойнов, която се зародила още преди 2 години по време на среща с Ротари клуб – Карлово, малко след като организацията дари паметник на най-големите български дарители Евлогий и Христо Георгиеви. Автор на монумента е колектив от 3-ма млади пловдивски скулптори. Паметникът няма да бъде направен от метал, за да не бъде откраднат от вандали, допълни кметът на Сопот. Финансирането на проекта е от частни дарения, а община Сопот е отпуснала за целта 2000 лв.

Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков,  образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот. На старини приема монашество в Сопотския мъжки манастир „Свети Спас“ („Възнесение Господне“) под името Нектарий.

Кирил Нектариев  поема по пътя на баща си приемайки монашество и достигнал до високи църковни постове. Използва ги не за собствено благоденствие, а за благото на образованието, и най-вече за девическото. Дарява 450 златни лири като капитал в полза на Сопотското девическо училище. Прави дарения и на девическите училища в КарловоКалофер и Пловдив. В завещанието си от 4 март 1868 г. Кирил Нектариев дарява на двете сопотски училища (мъжко и девическо)16000 гроша, на манастира „Свети Спас“ 10000 гроша, и още 10000 гроша за поправка на манастирската черква, на Сопотския девическия манастир „Въведение Богородично“ 2000 гроша. Недвижимите си имоти: ниви, гори и воденица, дарява на училищата в СопотКарлово и Калофер, а на Пловдивското девическо училище „Свето Благовещение“ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли). Мотивите за тази си дарителска дейност Кирил Нектариев сам изтъква в завещателния си акт: „Долуподписаний Кирил Нектариев свещеноинок, протосингел на Пловдивский митрополит, българин, родом от село Сопот в Пловдивската кааза, като съм седемдесетгодишен на възраст, намислих за добро приживе да си наредя благоприобретеното имане така, че след смъртта ми, то да послужи за образование на моите единоплеменници българи, които имат толкова потреба от него, най-вече сега, когато западните (държави) се ползуват от тая нужда, та уж да разпространят образованието в тях, го отвличат от Православието“.

Архимандрит  Кирил Нектариев умира през 1870 г в гр. Пловдив, където е и погребан. 

Репортажът на Иванка Петкова е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна