Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 40 000 души осъдиха белия национализъм на протест в Бостън

Силите за борба с безредиците принудиха стотици протестиращи да напуснат гробище в Далас

| обновено на 20.08.17 в 12:37
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците в Съединените щати, за да протестират срещу омразата и расизма. Стигна се и до сблъсъци.

Шествието в американския град Бостън беше реакция на демонстрацията на десните активисти, които организираха в града митинг за свободата на словото. Най-малко 15 000 контрапротестиращи стигнаха до централния градски парк "Комън", където бе сборното място на другата група , като , скандираха антинацитстки лозунги и осъждайки белия национализъм. За поддържане на сигурността по време на събитието в централния градски парк бяха наети над 500 служители на правоохранителните органи. Двете групи протестиращи бяха разделени с бариери, за да се избегнат евентуални сблъсъци. Медиите информираха за няколко схватки, но те били решени без насилие.

В Далас полицаи от силите са борба с безредиците принудиха стотици протестиращи да напуснат гробище, в което са погребани жертви на Гражданската война. До намесата на полицията се стигна, след като в гробищния парк имаше сблъсъци между противниците на расизма и привърженици на идеята за запазване на паметниците на личности от Конфедерацията. Преди това около 2300 души участваха на площада пред кметството недалеч от гробището в протест срещу проявите на расизъм.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин защити президента Доналд Тръмп, който е критикуван заради паралела, който направи между неонацистите и противниците на расизма след насилието в Шарлотсвил. В акаунта си в Туитър Мнучин каза, че се чувства задължен да уточни, че президентът по никакъв начин не смята, че неонацистите и други групи, проповядващи омраза и насилие, са еквивалентни на групите, протестиращи мирно и спазващи закона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна