Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трамвай от 1935 година става туристически инфоцентър

Снимка: Божидар Янев, БНР

Възстановеният през 2015 година ретро трамвай ще бъде разположен зад столичните Централни хали, за да се превърне в съвременен туристически инфоцентър. Това става по инициатива на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и със съдействието на Столичната община. Очакванията са това да се случи преди края на годината.
 

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Цанко Симеонов от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" сподели, че възстановяването на конкретната мотриса, която ще бъде инфоцентър, е било спонсорирано от германската компания, произвела електрооборудването ѝ през 1935 година. За да бъде пуснат трамваят в движение обаче, е необходим ремонт и на тяговата част.

Трамвай като този има в движение вече в София, възстановен е от 1999 година, така че преценихме, че към момента е практично да го разположим така, че хората всеки ден да могат да го виждат, а не да е скрит някъде из депата. Той ще бъде на разположение денонощно на софиянци и всеки, който има желание, ще може да се докосне до него. В бъдеще има още трамвайни мотриси, които също могат да бъдат възстановени, както и на този да му се направи ремонт на ходовата част. Нищо чудно и да го видим в движение…

В депата на „Столичен електротранспорт“ има още една дузина исторически трамваи, сред които такива от 1912 година, 20-те, 30-те, 70-те… които все подлежат на ремонт. С нашата кампания се опитваме да популяризираме възможността това да се случи.

Симеонов призова любителите на ретро трамваи по-често да се возят на тях, за да може да бъдат събрани средства за реставрация на други такива.

От сдружението водят преговори и за откупуването и реставрирането на емблематични за страната ни ретро тролеи от 70-те години на миналия век, които да формират атракционна линия по центъра на града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна