Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наредба легализира отглеждането на американска норка за кожи

Защитници на животните апелират да не се допуска размножаването на вида в България по хуманни причини и заради риска да се наруши биоразнообразието

Снимка: http://vantas.ru

Защитници на животните и на природата настояват за среща с министъра на земеделието Румен Порожанов и организират протест срещу проект за изменение на наредба, който ще разреши отглеждането на американска норка за кожи.

Проектът е внесен и обсъден без представители на гражданския сектор, а срокът за дискусия по текстовете е до 3-и септември. Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров е запознал с документа единствено собственика на работещите от две години в разрез със законодателството ни ферми за норки, каза за "Хоризонт" Петя Алтимирска, председател на сдружение "Кажи". Най-много ни притеснява начинът, по който се правят нещата - използват се всякакви инструменти, за да се допусне това, подчерта тя:

Не просто да се легализира в момента съществуващата ситуация, а да се даде почва за нови и нови такива ферми да се образуват в България. Нещо, което не е редно да се случва, това е включването на американската норка в тази наредба.

За Петя Алтимирска и съмишлениците й не по-маловажна е моралната страна на този бизнес и нехуманното отношение към животните. Това са и основните причини в редица европейски страни отглеждането на животни за кожи вече да е забранено или тепърва да бъде силно ограничено:

Основното в тази промяна, която се внася в наредбата, е включването на американската норка като вид, който вече би могъл да бъде отглеждан. Едното основно нарушение, в което са и двете ферми - и двете отглеждат американски норки. Да, те не са в разрешителен режим. Според тях не е забранено, защото не пише, че е забранено изрично - значи не е забранено.

Петя Алтимирска очерта и друга опасност при отглеждането на този вид:

Американската норка е инвазивен вид - този вид би могъл да попадне в дивата природа и в местностите, където има такива ферми, и да промени биоразнообразието.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна