Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България застарява по-бързо и от Германия

България старее по-бързо и от Германия. Ако нищо не се промени, до 2050 г. българите ще се стопят до 5,6 милиона души. Това показва изследване на Берлинския институт за населението и развитието.

Стареенето на населението не е процес, който се случва само в България или в Германия. Той се случва в по-развитите в световен мащаб страни. Това обясни в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" гл. ас. Стоянка Черкезова от БАН:

Това има съществено значение за общественото развитие и трансформации. В България ситуацията обаче е специфична, защото имаме стареене с много висока интензивност за кратко време, в което имаме възможност за реакция. В същото време това стареене започва по-интензивно в началото на 90-те години, когато имахме преход към модерни пазарни системи, икономически структурни промени, незрели институции, които да се справят с неблагоприятните икономически последици. Това постави едни по-високи предизвикателства пред България, защото едновременно се съчетават както неблагоприятни демографски процеси, така и необходимост от догонване на останалите страни в ЕС. Ние имаме да наваксваме много по отношение на благосъстоянието и на постигане на социални права, така че основна задача пред политиките на този етап в България е не просто да запазим съществуващото икономическо благосъстояние и съществуващите постигнати социални права.

Основните причини за остаряване на населението са по-малкият, под възпроизводствения минимум, коефициент на плодовитост, добави още гл. ас. Черкезова:

Това означава, че средно на всяка жена хипотетично се пада по едно дете и половина, което не е достатъчно, за да можем да постигнем нивото на възпроизвеждане на населението. На второ място намалява фертилният контингент, т.е. този контингент от жени между 15 и 49 години, при които е най-вероятно да се случи раждане.

Цялото интервю с гл. ас. Стоянка Черкезова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна