Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 20 – „Аполония“

БНР Новини
Снимка: apollonia.bg

От 26 август до 5 септември в Созопол отново ще се проведат Празниците на изкуствата „Аполония“. Програма „Христо Ботев“ е верен техен партньор и тази година. Отново чрез нас може да проследите по-голяма част от събитията. Веки ден от 28 август до 1 септември от 14.00 очаквайте актуални срещи в директните предавания. Ще излъчим и два от концертите – на 28 август от 19 часа ще може да чуете цигуларят Георги Вълчев и пианистката Лора Чекоратова, които са включили в програмата си творби от Моцарт, Брамс, Табакова, Кауъл. На 30 август от 21 часа е концертът наречен „Премиера“ на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Солисти ще бъдат китаристът Георги Василев и акордеонистът Красимир Щерев. Заедно ще осъществят българската премиера на концерт за китара, бандонеон и струнен оркестър на Астор Пиацола и световна премиера на посветената на „Аполония“ пиеса „Прозорци и портокали“ за акордеон и камерен състав на Петър Керкелов.
Моя живот преминава в една безкрайна мечта за едно, за второ, за трето – казва Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала. Тази година една от сбъднатите ѝ мечти е участието на „Мистерията на българските гласове“, които ще открият фестивала, друга е да има майсторски клас на Красимира Стоянова, което също е факт тази година. От 2 до 6 септември нашата великолепна оперна певица ще работи с единадесет млади оперни певци, които тя е избрала с предварително прослушване, а на 7 септември те ще изнесат концерт.
Сред останалите класически концерти г-жа Димитрова отбелязва концерта на Анатоли Кръстев и двете му деца Калина и Атанас, както и този на арфистката Сузана Клинчарова. Специално подчертава и факта, че тази година Лили Иванова е склонила да изнесе концерт на „Аполония“, тъй като тя не участва във фестивали.
По отношение на музиката винаги съм спокойна, че успяваме да съберем много качествени музиканти и те доставят удоволствие и радост на слушателите.
И тази година в първия ден на фестивала ще бъде връчена традиционната награда „Аполон Токсофорус“, но кой ще бъде неговият носител е рано да съобщим. Сред останалите носители са Минчо Минчев, Красимира Стоянова, Иван Теофилов, Иво Хаджимишев, Александрина Пендачанска, Васил Петров, Камен Донев, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Александър Морфов, Людмил Ангелов, Теодосий Спасов, Георги Господинов.

В звуковия файл може да чуете какво още сподели Маргарита Димитрова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна