Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Възрожденският Пловдив и музиката“ от Андрей Андреев – документи и спомени

БНР Новини
Снимка: plovdivtime.bg

Книгата е музикален аналог на великата книга на Николай Генчев „Възрожденският Пловдив“, която е любима книга на автора. Много страници от нея заема документален нотен материал, така че човек може да изсвири нещо. Шокиращото всъщност е, че няма нито една книга за музиката на града – отговори Андрей Андреев на въпроса ми кое беше най-шокиращото, което е открил за Пловдив. Тъжната констатация, която прави той е, че през 1878 г. Пловдив е разполагал с няколко концертни зали, в които е можело да се играе опера. Днес 2017 г. в Пловдив няма нито една зала, а между 1878 и 1915 градът има достатъчно потенциал, така че първото изпълнение на операта „Мадам Бътерфлай“ да е тук.
В този период е имало цяла органна школа, огромна библиотека с органна литература, композитори, които са преподавали латински, хармония, контрапункт
– продължава разказа си той.
Имал е идея да продължи с втори том, но трябвало да отложи, тъй като се е заел с много отговорна задача. В момента Андрей Андреев е драматург на Пловдивската опера и издирва и подрежда архива на театъра. Над 260 премиерни заглавия, които трябва да бъдат описани, да се открият снимки, афиши, програми. Това се отнася и за Пловдивската филхармония. Мечтае всички тези документи и записи да бъдат дигитализирани, за да може по-бързо и по-лесно повече хора да имат достъп до тях.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна