Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожари в Кресненското дефиле и Сакар

Движението по главен път Е-79, в участъка на потушения пожар между Кресна и жп спирка Яворов, е възстановено

| обновено на 26.08.17 в 11:18
Снимка: Кети Тренчева

Пожарът, който избухна между град Кресна и жп спирка Яворов и заради който беше спряно временно движението в този участък на главен път Е-79, не е свързан с огъня, който трети ден гори в района между Стара Кресна и село Влахи, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По-рано той поясни, че участъкът, където е избухнал пожарът, е обезопасен от служители на „Пътна полиция“ и екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от гр. Сандански, както и че са взети всички мерки за бързото му погасяване. Огънят е овладян и движението в района е възстановено.

Няма разрастване на пожара в Кресненското дефиле през нощта, но първото огнище при село Мечкул се е възпламенило отново, има и още една проблемна точка при село Влахи.

Фронтът при село Мечкул се вижда от главния път Симитли – Кресна и е в посока Симитли. Там са съсредоточени голяма част от пожарникарските екипи, които ще гасят. Другото проблемно място е село Влахи. Към момента няма опасност огънят да засегне национален парк Пирин, съобщи за „Хоризонт“ Дамян Дамянов – директор на Югозападното горско държавно предприятие:

Има огнища вътре в ограничената част на пожара, които още не са изгасени. Там работим над 400 души. Опасност за къщите и населението няма, подчерта Дамянов.

Той каза още, че има леко увеличение на засегната площ в посока Мечкул.

Вятърът е в благоприятна посока, но температурите днес са с 2-3 градуса по-високи от вчера, обясни инж. Дамянов.

Към 7 часа сутринта към критичните точки бяха насочени военнослужещи, които пристигнаха с два камиона през нощта. Тошко Бързилов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ даде повече информация пред репортер на „Хоризонт“:

Продължават действията по ограничаване и спиране на пожара, възникнал в района на село Стара Кресна. В момента имаме критична точка между Мечкул и Стара Кресна. Над главен път Е-79 се развива един фронт на около 400 метра и сме предприели действия за неговото ограничаване. Продължава развитието на пожара към село Влахи, към който сме предприели превенция, предварително сме изградили просеки. На място работят над 600 души, има 30 пожарни автомобила, които са съсредоточени на място, осигуряваме 150 пожарникари, от Югозападното горско предприятие – около 230 души, от Българската армия се включиха два модула с 85 човека, с 4 високопроходими машини за гасене на пожари, има и доброволци от местното население около 40 души. На място работят четири булдозера, продължаваме на правим просеки и всички необходимо за спиране на пожара. В готовност са да се включат два военни хеликоптера. Най-важното е, че е спряно развитието на пожара към населените места и няма опасност за хората.

В село Стара Кресна е формиран кризисен щаб, където обстановката остава динамична и текат постоянни оперативки. Има военни хеликоптери в готовност.

Пожарът в Сакар все още не е локализиран. Военни с тежка верижна техника се включиха в овладяването на огнената стихия. Огънят остава  далече от населените места и няма опасност за хората. За момента няма вятър и гасенето е по-ефективно. На терен са 100 души, както и военни. Снощи пламъците обхванаха над 1200 декара треви и храсти. Както и при пожарите отпреди седмица, които унищожиха над 7000 декара площи, основната версия  е човешка безотговорност. Пламъците са тръгнали от пасище в село Филипово, съобщи директорът на Областната противопожарна служба в Хасково Николай Вълчев. Според него, отново недобросъвестни земеделски стопани са почиствали с техника, която е предизвикала искрите.

Очаквайте подробности за ситуацията. 






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна