Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 модерни европейски драми в 10.00 сутрин

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Уте-Кристине Круп.В понеделник, 28 август, от 10.00 часа Радиотеатърът представя радиопиесата Майчин език. Отечество/Muttersprache,Vaterland, от Уте-Кристине Круп, копродукция на Радиотеатъра и Гьоте Институт. Участват: Ана Пападопулу, Йоанна Буковска, Велислав Павлов, Юлиана Сайска, Тома Бранкованов. Режисьор: Николай Волев.

Уте-Кристине Круп (вляво на снимката) е авторка на поезия, проза и радиопиеси от най-новото поколение. Учила е икономика, философия, психология и социология в Германия и Франция и от 1988 г. до 1991 г. е член на Авторската работилница в Кьолн. Получила е много немски и международни награди и стипендии за литературната си работа.

Майчин език. Отечество е едно от оригиналните и изключително радиофонични произведения, които кинорежисьорът Николай Волев направи в радиото.

Станислав Лем.Във вторник, 29 август, от 10.00 часа ще чуете Миш Маш от Станислав Лем (вляво на снимката). Участват: Йосиф Шамли, Иван Юруков, Димитър Живков, Любомир Младенов, Георги Къркеланов, Ана Пападопулу, Вяра Коларова. Режисьор и музика: Гаро Ашикян.

Първоначално Миш-маш е радиопиеса, написана през 1955 г. със заглавие Съществувате ли, м-р Джонс?/ Czy pan istnieje Mr Jones? През 1968 г. е превърната от автора в сценарий на филм със заглавие Миш-маш/ Przekladaniec, чийто режисьор е Анджей Вайда. Произведенията на Станислав  Лем изследват философски и общочовешки теми чрез разсъждения и прогнози върху технологиите, природата на интелигентността, невъзможността за общуване и разбиране на извънземната интелигентност, отчаянието, предизвикано от човешките ограничения и мястото на човечеството във Вселената. Понякога тези теми са третирани със средствата на фантастиката, понякога са под формата на сатирични есета и философски книги. Миш-маш е перфектен пример за оригиналността на Станислав Лем. През вторите 50 години на 20 век той публикува много книги с научна фантастика и философски – футурологични произведения. Книгите му са преведени на 41 езика въпреки изключителните трудности при превода заради оригиналното авторско словообразуване и синтактични конструкции. Продадени са над четиридесет и пет милиона екземпляра. Станислав Лем е известен най-вече като автор на романа Соларис от 1961 г., превърнат във филм от Андрей Тарковски, който спечели Специалната награда на журито на Филмовия фестивал в Кан през 1972 г.

Мауру Рази.В сряда, 30 август, от 10.00 е португалската съвременна пиеса Перола/Perola от Мауру Рази (вляво на снимката), копродукция на Радиотеатъра с Посолството на Португалия. Участват: Мария Статулова, Анета Сотирова, Мирослав Косев, Георги Къркеланов, Мариан Бачев, Александра Сърчаджиева. Режисьор: Маргарита Благиева. Мауро Перока Раси е автор на пиеси и театрален режисьор. Характерно за него е съсредоточаването на вниманието и изследване на конфликтите в семейството. Смята се за един от най-успешните португалски комедиографи през 90-те години.

СнимкаВ четвъртък, 31 август, от 10.00 е радиопиесата на един изключително успешен полски театрален и филмов актьор, сценарист, драматург и режисьор Адам Бауман (вляво на снимката). Нейното заглавие е Крадец на гласове. Постановката е на Георги Михалков, музика Иван Драголов. Участват: Георги Михалков, Ана Вълчанова, Росен Белов, Ива Караманчева, Иван Драголов. Копродукция на Радиотеатъра и Полски Институт София.

В петък, 1 септември ще чуете Докато гледаме пиесата, радиопиеса от Рис Ейдриън, копродукция на Радиотеатъра с Британския Съвет. Участват: Петя Силянова, Ивайло Герасков, Милена Живкова, Иван Иванов. Режисьор: Петър Дамянов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна