Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорите на големите университети отчитат, че реформата във висшето образование ще повиши качеството му

Снимка: Софийски университет "Св. Климент Охридски"


Академичният балон се спука преди много години и за пръв път преди 3 години реформата тръгва в обратна посока – намаляване на местата на държавно ниво и стимулиране на университетите за качествено обучение, а не само спрямо броя на студентите.

Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. Той отчете че в Алма Матер тази година са кандидатствали 730 души повече спрямо миналата

Колкото до свободния прием след трето класиране, тази година  са останали незаети 534 места. Миналата година са били 1021. Това е тенденцията в повечето университети. Според мен, това е една оздравителна тенденция - все по-малко бройки за кандидатстване ще отпуска държавата, а все повече места ще се заемат и конкуренцията ще става все по-голяма.

 Всяка година остават непопълнени бройки. Те са около 5 процента. Тази година, както казах, са два пъти по-малко от миналата. Нека да изчакаме 2-3 години, за да се регулира системата.

МОН намалява по-голяма степен броя на кандидат-студентите, където качеството на обучение в съответното направление е по-ниско и го запазва,  където то е високо обясни още Герджиков:

Има университети, които в отделни професионални направления поставяха повече в последните две, три години и поради това те са разтревожени.

Единствената съпротива идва от университетите, които ще бъдат ощетени, но дори и за тях това ще бъде оздравително. Проблемът при тях е, че те не са виновни затова, че са раздували приема, те са били стимулирани от Законът за висшето образование 20 години, защото това е бил единственият начин да получат повече пари. Сега, когато стимулът вече отива към качеството, а не към броя на студентите, те ще трябва да се трансформират. Това е болезнен процес.

Държавното поощряване на т. н. „приоритетни направления“ е довело до засилен интерес към педагогическите и техническите специалности, но остава дефицитът в интереса към природните науки, отчете Герджиков:

Просто това да бъдеш включен в списъка на приоритетните направления не е достатъчно или пък тези, които са вече в списъка на приоритетните направления, трябва да получат друг тип стимули. Съвсем скоро попитах министъра на образованието и той е на мнение, че трябва да прегледаме заедно секторите, стимулите, които трябва да се предложат и на кандидат-студентите, и на висшите училища, за да развиват природните науки, които очевидно не са толкова търсени, а са важни за икономиката и обществото.

СнимкаРекторът на Великотърновският университет  „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов също отчете, че "тази година е малко по-добра от предишната":
Да кажем, държавната поръчка е с 10% по малка от миналогодишната, но в момента изпълнението на плана, към днешна дата е към 94%. Имам надежда до края на септември да попълним местата. Изцяло са запълнени местата в повечето професионални направления - 14. Остават свободни места в няколко специалности - "Педагогика на обучението", "Филология",, "Религия  и теология" и "Математика".

Ректорът не скри, че в името на попълването на приема е възможно вратите на университета да прекрачат и хора, които не са изкарали добри резултати на изпитите:

Разбира се, че има такава опасност, защото приемът и финансирането на университета е на количество, а това се отразява, неминуемо, на качеството. Каквото и да правим и както и да говорим за качество, при положение че липсва вход - преди бяха сериозни изпити за вход към университетите, няма начин да държим на това високо качество, както е било. Затова реформите, според мен, така, както каза и господин Герджиков, са задължителни в това отношение.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени