НПО искат бързо ратифициране на Истанбулската конвенция от България

„Алианс за защита от насилие, основано на пола”, обединяващ 11 организации от цялата страна, и Фондация „Български център за джендър изследвания” проведоха среща на тема „НЕ на насилието срещу жените и бездействието на институциите“. Организациите от алианса настояват за незабавно ратифициране на Истанбулската конвенция от България и спешни законодателни промени за гарантиране на живота и сигурността на пострадалите от насилие. Тема на срещата бяха и скорошните трагични предумишлени убийства на жени от техните съпрузи.

Експерти от „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ твърдят, че процедурата на Закона за защита от домашно насилие не се следва от съда и в България не се дава незабавна, адекватна защита на пострадалите лица и техните деца. Те казаха също, че често насилникът не бива арестуван след нарушаване на заповедите за защита. Организациите настояват за предприемане на законодателни промени за най-строго преследване и наказване на извършителите на насилие. Те искат гарантиране на живота, свобода от насилие и сигурност за всички жители на България.

От „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ призовават жертвите на насилие да потърсят помощ, ако се чувстват застрашени физически, психически или сексуално

Още от категорията
Протестното шествие в Добрич

Кметът на Добрич призова протестиращите да не нарушават обществения ред

Кметът на община Добрич Йордан Йорданов призова протестиращите граждани да се въздържат от нарушаване на обществения ред. И при двата досегашни протеста в Добрич се стигна до гражданско неподчинение. От Областната дирекция на МВР обявиха, че вчерашният протест, а и днешният, са незаконни, тъй като за тях няма уведомление до общината...

публикувано на 14.11.18 в 18:14

Полицията ще командирова допълнителни екипи из страната заради протестите

Около 200 служители на жандармерията ще бъдат командировани на различни места в страната във връзка с протестите заради високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Това съобщи директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. До момента са изпратени допълнително екипи в Кюстендил, Перник, Благоевград и Пловдив. От..

публикувано на 14.11.18 в 18:01
Протест пред Министерски съвет

Недоволството пред Министерския съвет продължава

За 24-та поредна вечер майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Тази вечер майките организират и авто-мото шествие, чийто маршрут засега не съобщават.  Шествието ще бъде подкрепено от членове на партия "Възраждане", които също тази вечер..

публикувано на 14.11.18 в 17:56

Инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия

Професионални инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия. Инициативата "Овладей пътя" се провежда от 9.00 до 18.00 часа на специален полигон на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.  Идеята на кампанията "Овладей пътя" е да се подготвят максимален брой водачи за шофиране при зимни условия. За..

публикувано на 14.11.18 в 17:47

Емблематични сгради ще бъдат осветени в синьо по случай днешния Световен ден за борба с диабета

В днешния Световния ден за борба с диабета емблематични сгради, сред които и НДК, ще бъдат осветени тази вечер в синьо - цветът на кампанията "Заедно срещу диабета". У нас 600 хиляди души страдат от заболяването, като 2 хиляди са деца. Тревожен е фактът, че възрастта на децата с диабет постоянно пада. Най-малкият пациент е бебе на 50 дни...

публикувано на 14.11.18 в 17:44

Премълчаната история на Атлантида

Темата на предаването е отвъд въпросите защо, кога и как изчезна Атлантида и не става дума за историята на Атлантите, а по-скоро за метафора, която ни отпраща назад към Сътворението. Появата на цивилизацията ни се свързва с остров, изчезнал след катаклизъм и потънал в морето. „Някой“ силно е желаел да приемем, че причината за появата на цивилизация, тук..

публикувано на 14.11.18 в 17:20
Началникът на Районното полицейско управление старши инспектор Димитър Кикьов

В Сливен глобиха 26 шофьори, участници в неделния протест

Сливенската полиция издаде актове за административно нарушение на 26 шофьори, участници в неделния протест срещу високите цени на горивата и гражданската застраховка. Те са санкционирани, защото са оставили автомобилите си на пътното платно и мост. Тогава движението в района бе блокирано за около четири часа. Началникът на Районното полицейско..

публикувано на 14.11.18 в 17:14