Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва археологическият сезон на Перперикон

Проф. Николай Овчаров
Снимка: БТА

На финала на археологическото лято приключват и разкопките в Перперикон.

Антични бижута, средновековни накити от бронз, ценни монети и керамика са само част от откритията през това лято. Учените регистрират напълно развита канализацинна мрежа от времето на римския период. Разкопките подсказват още, че базиликата е поставена на огромен площад, в центъра на Южния квартал на Перперикон. 

Археологът проф. Николай Овчаров разказва:

През късноримския и ранновизантийския период, през периода 2-6 век, в центъра на южния квартал, който копаем втора година, се очертава един огромен площад, който е направен в скалите. Този площад е бил очевидно централно място и наоколо очаквам да излязат доста големи квартали. Засега тази година имаме три сгради, но предполагам, че ще бъдат много повече и ще флангират отвсякъде този площад. Удивени сме от прекрасната канализация, която има това съоръжение.

В доста от гробовете археолозите са се натъкнали на характерни за епохата накити, пояснява Овчаров:

Нямаме накити от злато или от сребро, но има интересни, хубави - от бронз. От бронз е и една много интересна находка от римския период, от ранния период: фибула във формата на паун - релефна, като скулптурка, която е сравнително рядък вид и датира в 3-4 век. Другите накити - средновековните, са лични вещи. Това са най-вече обеци, наушници, пръстени, гривни. Естествено, при християнството няма традиция да се слагат огромни дарове. Това са просто лични вещи, които намерихме в няколко от гробовете.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени