Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Лазар Николов

Лазар Николов
Снимка: nma.bg

Да си припомним делото на един от големите български творци от втората половина на ХХ век Лазар Николов - композитор, педагог и инструменталист. Негови произведения са свирени в цяла Европа, в САЩ, Канада, Бразилия, на много от големите фестивали за съвременна музика, но у нас той не можа да получи полагащото му се признание - неговите творби трудно се вместваха в казионния социалистически реализъм. И все пак някои от тях се изпълняваха, и  то с успех: Концерт за струнен оркестър, Концертино за пиано и камерен оркестър, Дивертименто концертанте, Симфония за 13 струнни инструмента и т.н.


Лазар Николов е автор на две опери: “Прикованият Прометей“ и „Чичовци“, на шест симфонии, филмова и театрална музика, инструментални пиеси, хорова музика и на книгата “Моят свят“. Той бе многоуважавана личност - и заради принципните му  позиции, и за честността му като човек и музикант.

Може би най-точното определение за личността на Лазар Николов е дал Константин Илиев:
В него имаше рядко равновесие между талант и култура, артистичен темперамент и морална устойчивост.

Поводът да си припомним за този прекрасен човек е 95-годишнината от неговото рождение на 26 август 1922 година.

За това как е започнал музикантския си път говори самият Лазар Николов в интервю, запазено в Златния фонд на БНР. За последвалите трудни години в жизнения и творчески път на композитора разказва и неговият приятел - композиторът Георги Тутев. Чуйте в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна