Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Дамянова: Над 1000 дка са площите, засети легално с индустриален коноп у нас

| обновено на 05.09.17 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 1000 дка са площите у нас, засети легално с растението индустриален коноп, съобщават от земеделското министерство. Ежегодно ведомството издава разрешително на земеделците, които искат да отглеждат тази култура. Издадените разрешения, които важат до края на настоящата календарна година, са 8, сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието. Тя уточни че разрешителното важи една година и дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ. Това е регламентирано в проектонаредба, публикувана на интернет страницата на агроведомството:

След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.

Заедно със заявлението за разрешение, стопаните ще трябва да приложат и удостоверение за качеството на посевния материал, както и документ от акредитирана лаборатория, който доказва, че съдържанието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0,2 тегловни процента определено в листната маса, цветните и плодните връхчета. За да кандидатстват за разрешително, те трябва да подадат и декларация, че растението няма да се прибира разделно, да се използва или да се преработват части от него:

Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите, конопеното растение е всяко едно растение от рода на конопа – канабис, а коноп означават листата или цветните и плодните връхчета на конопеното растение, тоест прави се разграничение между конопено растение и коноп
, обясни Стефка Дамянова и подчерта, че процесът подлежи на стриктен контрол:

Контролът е на областните дирекции "Земеделие" към Министерство на земеделието, храните и горите. Контролните органи, съобразно тяхната компетентност, имат право, тоест ще имат, защото все пак говорим за проект на наредбата, ще имат достъп до площите, засети с растенията, складови помещения за съхранение и търговски обекти.

Индустриалният коноп се отглежда само за влакна, семена за фураж и семена за посев, посочват от ведомството с изричното уточнение, че не става дума за психотропни растения.

Според проф. Владимир Димитров от Института по органична химия е добре, че държавата контролира процеса по производството, но режимът на разрешение е прекалено рестриктивен и ограничава бизнеса, който би могъл да намери по-широко приложение на растението. Димитров подчерта, че дебатът се води за приложението на индустриалния коноп, а не за психотропни вещества и марихуана за пушене.

В други страни, извън България, се прави много по-дълбоко преработване на конопеното растение. Индустриалният коноп се използва, както в България е позволено от закона, за фураж, за пресоване на тлъсто масло, което между другото е много полезно и не съдържа канабиноидни съединения, но самото растение се преработва не само за влакна, а и за материали, включително дървесни плоскости. Между другото, до към 50-те години и в България е имало производство на дървесни плоскости на базата на коноп.

Технологиите позволяват извличане и унищожаване на психотропното вещество в конопа – тетрохидроканабинол. Другите канабиноидни съединения обаче имат широк спектър от приложения, включително и във фармацевтиката на бъдещето, отчете Димитров.

Интервютата на Веселина Миланова със Стефка Дамянова и с проф. Владимир Димитров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна