Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската опозиция иска Тереза Мей да нареди разследване на схемата "Азербайджанска перачница"

| обновено на 05.09.17 в 19:01
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозицията във Великобритания призова Тереза Мей да нареди разследване за това как британски компании са участвали в схемата за пране на пари и лобиране за елита на Азербайджан в размер на 2,2 милиарда паунда, станала известна като "Азербайджанска перачница".

Изнесената информация във вестник "Гардиън" показва, че азербайджанското ръководство е извършило плащанията в периода 2012-2014 г. посредством британски компании с неясен произход. Част от тези пари са получени от политици и журналисти в рамките на операция за отклоняване на критиките към азербайджанския президент Илхам Алиев и създаване на положителен имидж на богатата му на петрол страна. В публикацията не се твърди, че всички получатели са били наясно за произхода на парите.

Бившият лидер на либералдемократите Тим Фарън заяви, че това се случва, когато корпоративният бизнес е твърде слабо регулиран. Сега се нуждаем от пълно разследване, за да разберем дали мръсните пари са били използвани за купуване на влияние във Великобритания, изтъкна Фарън и призова властите да изпълнят обещанието си за по-строго регулиране на корпоративния бизнес.

Четири банки фантоми бяха назовани в схемата, всичките с ограничено партньорство, регистрирани във Великобритания. Това са Hilux Services и Polux Management в шотландския Глазгоу, Metastar Invest в Бирмингам и LCM Alliance в графство Хертфордшър. Техните корпоративни партньори са анонимни субекти, базирани в данъчни райски кътчета като Британските Вирджински острови, Сейшелите и Белиз.

Много плащания са направени към членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Сред тях са бившият ръководител на дясно-центристката група в ПАСЕ Лука Волонте, в чиято фондация са наляти 2 милиона евро, както и бившият германски министър и член на Християнсоциалистическия съюз Едуард Линтнер.

Представителят на България в базираната в Лондон Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев е сред споменатите имена. Според "Гардиън" той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" чрез британска компания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна