Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътеката“ или един поглед назад

БНР Новини
Картини от изложбата на Владо Руменов
Снимка: galleryseasons.com

„Пътеката, поглед назад…“, малко странно и непретенциозно е озаглавил своята изложба Владо Руменов. Картините, предимно живопис, са разположени в галерия „Сезони“, която открива новата си творческа програма с тази експозиция. Някои заглавия насочват към сюжетите, предимно абстрактна живопис – „Нирвана“, „Огледало“, „Варианти“, „Това остана от храма Дюни“, „Хоризонти“…
Кратка негова визитна картичка: близо 40 години работи в Националната художествена галерия като реставратор в Ателието по реставрация. Там, през годините е работил в екипи на Археологическия институт към БАН, автор е на десетки копия на икони, разпръснати из цялата страна. Затова в неговата кавалетна живопис се усеща преклонението към българската иконопис, респекта към цвета и фактурата, преклонението пред джаза и образа, като една хармония в изразяването на дадена тема. Другата му страст е пътуването, отново като вникване в други философски и житейски истини, като възможност да търсиш и намериш себе си в тишината на един будистки храм, например.




Не шумен и натрапващ се като художник и артист, Владо Руменов, особено през последните години, показа че има позиция и кауза, която защитава с кураж и вярна посока. Такива днес са малцина. Казва още скромно: …Затова и не „пътят“, а „пътеката“, по която се лутах със свободата и да се загубя. За тази изложба може категорично да се каже – отново намиране и находка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна