В Плевен отбелязват 140 години от Третия щурм за освобождението на града

Снимка: БТА

В Плевен с военни почести и панихида ще бъде отбелязана 140-ата годишнина от Третия щурм за освобождението на града.

Над 9000 са загиналите и изчезналите бойци по време на щурма, останал в историята като едно от най-драматичните събития по време на Руско-турската освободителна война.

По време на Третия щурм за освобождението край Плевен преди 140 години загиват или са изчезнали 6 500 бойци от многонационалната руска имперска армия, а на изток при Гривица – още 3000 румънски бойци. Бащата на един от загиналите за Плевен, кап. Сергей Матер от Ревелски полк, е подарил през 1889 година евангелие на църквата "Свети Николай" в Плевен. Молбата му била всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички бойци, отдали живота си в битката – традиция, която Община Плевен и Военноисторическият музей спазват и до днес.

Военният ритуал започва в Скобелевият парк. Там пред Костницата ще бъде отслужена и панихидата.

Още от категорията

Над 50 фиша за неправилно паркиране е издала общинската полиция в Добрич за седмица

Над 50 фиша за неправилно паркиране е издала общинската полиция в Добрич за една седмица. След конкурс на територията на общината бяха назначени 7 полицаи, които следят за опазването на обществения ред и безопасността на движението. Общинските полицаи в Добрич в момента работят приоритетно при нарушения, свързани с неправилното паркиране и..

публикувано на 15.10.18 в 23:56

Заловиха телефонен измамник в Нова Загора

След подаден сигнал в Нова Загора е заловен телефонен измамник. Задържаният - 18-годишен жител на новозагорското село Дядово, измамил възрастна жена, преставяйки се за полицейски служител. 79-годишната жена, вярвайки, че помага на полицията в криминално разследване е оставила пред входната врата на дома си 1800 лева. Сигналът за измамата е подаден от..

публикувано на 15.10.18 в 23:51

Край на заложническата криза в Кьолн

55-годишен сирийски гражданин се предполага, че е арестуваният виновник за заложническата драма днес следобед на железопътната гара в Кьолн.  За това съобщи Ройтерс, като цитира заместник-началника на полицията в германския град Мириам Браунс. Тя основава предположението на документи, открити в аптеката, където беше похитена жена и пострада от..

обновено на 15.10.18 в 23:19

Руската православна църква прекратява връзките си със Вселенския патриарх

Светият синод на Руската православна църква прекратява всякакви връзки със Вселенския патриарх. Това съобщи ръководителят на отдела за външни църковни отношения на синода, Волокаламският митрополит Иларион. Решението беше взето на продължило няколко часа заседание на синода в беларуската столица Минск под ръководството на патриарха на Москва..

публикувано на 15.10.18 в 22:02
Джамал Хашоги

Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

  Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за изясняване на обстоятелствата около изчезването на журналиста Джамал Хашоги на 2 октомври. Акцията е започнала около 18 часа. Разследващите пристигнаха на място с 4 луксозни автомобила с истанбулска гражданска регистрация. Час и половина по-късно към тях се..

публикувано на 15.10.18 в 21:30

Успешен туристически сезон, отчете Николина Ангелкова

Успешен туристически сезон отчете министър Николина Ангелкова след среща с представители на бранша. Близо 4 и половина милиона туристи са посетили България за трите активни летни месеци. Това е ръст от 3,6 на сто спрямо същоия период от миналата година. Приходите през юни и юли са 1,2 милиарда евро, като увеличението е от над 8%, заяви министър..

публикувано на 15.10.18 в 21:24
 ТЕЦ

Закриват предприятието "Енергоремонт", което правеше планови и аварийни ремонти към ТЕЦ-"Бобов дол"

  Предприятието "Енергоремонт", което извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ-"Бобов дол", се закрива. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрира на борсата. От 1 до 30  ноември всички раобитили в "Енерегоремонт"-Бобов дол, 74 от които са от Дупница, останалите от Бобов дол и Кюстендил, ще трябва да се регистрират на бюрото по..

публикувано на 15.10.18 в 21:09