Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Водим три знакови дела, свързани с КТБ, машинното и електронното гласуване

Снимка: БГНЕС
Бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров, който беше част от активна група за натиск в 43-тото Народно събрание, заедно с колегите си Петър Славов и Методи Андреев, с които внесоха многобройни проекти и предложения за решения в различни сфери, съобщи в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че не са се отказали от работата си, въпреки че вече не са народни представители и дейността им не е от парламентарната трибуна:

Сега нямаме толкова медиен излаз, иначе нашата дейност продължава, посочи Димитров, като обясни, че са се съсредоточили в три важни съдебни дела:

Водим три знакови дела в съда в момента. Едното дело е за публичност на събраните пари от КТБ, които Министерството на финансите отказва да съобщи колко е събрано до момента, и ние смятаме, че това е така, защото данните са очевидно лоши и се крие провалът. Затова водим дело пред Върховния административен съд, което очакваме и се надяваме да се реши в наша полза и тази информация да стане публична, от което да може да бъде направен генерален извод за ефективността на работа на държавните органи по отношение на КТБ.

Следващото знаково дело, което водим, касае въвеждането на машинно гласуване в България. Помните, че има такова изискване в закона, но то не се спазва, и ние смятаме, че ЦИК трайно са решили да не въведат никога машинно гласуване – под машинно гласуване имам предвид гласуване с машини в самите места за гласуване, което води до много по-честно пресмятане на вота, до това да намалеят измамите и да намалее и купеният вот, ако искате. 

Това има и следващата страна, свързана с третото дело, което водим в момента, а именно – за въвеждане на интернет, електронно гласуване. Тоест да можеш да гласуваш от компютъра вкъщи – това е нещо, което граждански организации разработиха, и ние внесохме като законопроект, който беше приет, но за целта е необходима много сериозна подготовка, за която имаме съмнение, че сегашната власт няма намерение да проведе – тъй като не желае скоро да има такова гласуване от компютъра вкъщи.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Мартин Димитров можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна