Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър с шест премиери до края на годината

Снимка: архив


Новия сезон на Народния театър представи в ефира на "Хоризонт" директорът на първата ни трупа Мариус Донкин, като сподели: Този сезон бихме искали да бъде един стремеж към обновлението на репертоара, допълвайки:

И по този повод до края на 2017-та година ни предстоят шест премиери  - тоест по две на всяка сцена. На голяма сцена още на 27-ми, 28-ми и 29-ти октомври е премиерата на ,,Калигула" от Албер Камю с режисьор Диана Добрева. 


Малко по-късно  - на 1,2 и 3  декември е премиерата на "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, режисьор Галин Стоев. Интересното за тази пиеса е, че Галин Стоев, който става от първи януари директор на театъра в Тулуза, ще се представи за първи път пред своята френска публика с тази постановка  - това ще се случи между 6 и 21 януари.


На камерната сцена още в края на септември  - 28 и 29, е премиерата на "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" - всъщност това е пиесата "Чудаци" на Максим Горки, режисьор е професор Красимир Спасов.


И декември месец, средата на декември  - 14-ти и 15-ти, ще бъде премиерата на "Лисичета" на Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.


Мариус Донкин отрече Александър Морфов да е в конфликт с ръководството на Народния театър, като обясни отсъствието му с многобройни други агажименти:

Сашо има твърде много ангажименти и той не успя даже в този сезон да намери време, в което да работи в  Театъра и сам реши, че е по-морално  - във връзка с многото си ангажименти извън страната, в момента да не се занимава с Народния театър. Но Народният театър винаги е открит пред него и сме се разбрали при възможност той да се върне и да поставя.


Мариус Донкин посочи че ще има и обновяване на трупата, както и още много изненади за почитателите на театъра, сред които разширяване на международното сътрудничество:


Между 20 и  25-ти септември трябва да подпишем споразумение с Китай  - Националният театър да подпише споразумение с Националната асоциация на изкуствата и забавленията в Китай, с перспектива за многостранна взаимна дейност. Даже ноември месец Китай ще открие в България своето културно представителство в Народния театър.


Някъде между 10-ти и 15-ти октомври трябва да подпишем в Истанбул едно споразумение за фестивал на балканските национални театри. Една моя мечта, в която бих бил много щастлив - ако през 2020-21-ва година Народният театър в София е домакин на този Балкански фестивал, защото тогава ние ще честваме два юбилея - 170 години от рождението на Иван Вазов и 2021-ва - 100 години от неговата кончина.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна