След произнасянето на годишната реч на председателя на ЕК Юнкер

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

| обновено на 13.09.17 в 14:29
Андрей Ковачев
БГНЕС

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер, защото той наистина каза основните неща, заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес годишната речна председателя на ЕК за състоянието на Съюза. Ковачев изтъкна най-важните акценти в изказването на Юнкер:

Гарантиране на физическата и социалната сигурност за европейските граждани, създаването на Европейска разузнавателна агенция с автоматична размяна на информация между националните разузнавателни агенции в борбата срещу тероризма, създаване на Агенция за киберсигурност и инвестиране в отбраната на нашата външна граница, като страните, които са на първа линия не трябва да понасят основната тежест що се отнася до миграцията.

По отношение на социалната сигурност - инвестиране в конкурентоспособност и иновации, за това, че трябва да гарантираме работните места в Европейския съюз, продължаване на прозрачните преговори за търговски споразумения, както беше с Канада, Япония, Мексико, страни от Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Това, че България и Румъния незабавно трябва да станат част от Шенгенското пространство. Еврозоната трябва да се разшири с всички страни, които са готови да влязат в Еврозоната.


На Европейския съюз не му трябва разделяне, обобщи Андрей Ковачев, като отбеляза, че: Няма да има отделен бюджет на Еврозоната или пък отделен парламент на Еврозоната. Ние трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни, заключи евродепутатът. 


По отношение на своето изказване пред евродепутатите днес Андрей Ковачев посочи:

Това ще бъде приветствие първо към президента Юнкер и разбира се, апел към страните членки да се реализира това, което искаме да направим като гаранция за физическата и социалната сигурност на европейските граждани. Една голяма част от гражданите смятат Европейския съюз за неефективен, но той е толкова ефективен, колкото страните-членки му позволят да бъде ефективен - затова ние сме признавани или нашата съдба на този континент е да намираме компромиса, а не да изпадаме в национален егоизъм и да се затваряме и всяка страна-членка да дърпа "чергата" към себе си. Това ще бъде и от пленарната зала моят апел към страните-членки, след като чухме президента Юнкер, подчерта Ковачев, допълвайки: Сега е моментът страните-членки да работят за реализиране на тези идеи и за намиране на един приемлив, справедлив за всяка страна компромис - не трябва някоя да мисли, че една е победител и да мисли друга, че е ощетена и да се създава още повече поле за популизъм и национализъм, който ни води само назад. 

Във връзка с перспективите за присъединяване на страните от Западните Балкани и посоченото от Юнкер, че ЕС няма да се разширява по време на неговия мандат, Андрей Ковачев коментира:


Юнкер повтори, че по време на неговия мандат няма да има разширение, но че в следващите години, в следващия мандат, разбира се, вратите на Европейския съюз за Западните Балкани, когато те са готови, това е много важно  - когато те са готови, остават отворени.

Затова и българското председателство е концентрирало своите усилия върху теми като свързаност, като интернет, роуминг, обучение, връзки между хората, между бизнеса в тези страни и да не се създават очаквания, които няма как да се случат в тези шест месеца на бБългарското председателство. Но важното е Западните Балкани да останат на вниманието на страните-членки, че те не са забравени, че те не са "черна дупка", където други политически играчи, като Турция и Русия, могат да променят общественото мнение и да променят пътя към европейска интеграция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Още от категорията

Християндемократите на Меркел получават 33% от гласовете на изборите за Бундестаг

След 100 % преброяване на бюлетините във всички избирателни райони Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33% от гласовете. В сравнение с вота през 2013 подкрепата за партията е спаднала с 8,5 на сто. Втора остава Социалдемократическата партия на основния опонент на Меркел във вота - Мартин..

обновено на 25.09.17 в 09:00

Л. Славкова: Коалиция „Ямайка“ се очертава единствената алтернатива в Германия

Очертава се, че т.нар. коалиция „Ямайка“ да е единствената алтернатива на досегашната голяма коалиция в Германия. Това коментира в предаването „Преди всички“ политологът Луиза Славкова . (бел.ред. „Ямайка“ е евентуална тройна коалиция, наречена така заради съвпадението с цветовете на партиите). Социалдемократите се изплашиха, че след..

публикувано на 25.09.17 в 08:39

Вера Юрова ще представи резултатите от първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни".

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенството на половете Вера Юрова ще представи резултатите от обсъждането на първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни". По време на визитата си в Съединените щати миналата седмица, комисар Юрова е разговаряла с представители на интернет гигантите Гугъл, "Епъл" и Фейсбук. Сред..

публикувано на 25.09.17 в 08:11

Конференция ще обсъжда предизвикателствата пред формирането на европейския бюджет

Предизвикателствата пред формирането на бюджета на Европейския съюз ще бъде тема на конференция под надслов "Бъдещето на финансите на ЕС", която ще се проведе в Брюксел.  В нея ще участват еврокомисарите по дигитална икономика и общество Мария Габриел и на регионалната политика Корина Крецу . В дискусиите ще се включи и българският министър за..

публикувано на 25.09.17 в 08:08

Н.Пр. Херберт Салбер: Големият въпрос пред Германия е какво ще бъде бъдещето управление

Големият въпрос, който стои пред Германия, е какъв ще бъде съставът на бъдещето управление. Това каза в интервю за БНР новият посланик на Федералната република в София Негово Превъзходителство Херберт Салбер , след като станаха ясни първите резултати от парламентарните избори в Германия. В коментар за предаването "Преди всички" посланик Салбер..

публикувано на 25.09.17 в 07:57

Румен Радев с апел към българите зад граница да запазят България в сърцата на своите деца

В последния ден от визитата си в Съединените щати президентът Румен Радев апелира към българските семейства зад граница да направят всичко възможно да запазят България в сърцата на своите деца. Пред българската общност в Чикаго Радев също увери, че успехите на сънародниците ни в чужбина са високо ценени в България. В препълнената зала на..

обновено на 25.09.17 в 07:45

В Брюксел започва четвъртият кръг от преговорите за Брекзит

Днес преговарящият британски екип, начело с министъра за Брекзит Дейвид Дейвис , ще бъде в Брюксел за четвъртия кръг от преговори с ЕС. На този фон на започналата годишна конференция на опозиционната Лейбъристка партия бяха издигнати призиви за общи избори преди края на преговорите, така че при победа лейбъристите да гарантират правата на..

публикувано на 25.09.17 в 07:41