След произнасянето на годишната реч на председателя на ЕК Юнкер

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

| обновено на 13.09.17 в 14:29
Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер, защото той наистина каза основните неща, заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес годишната речна председателя на ЕК за състоянието на Съюза. Ковачев изтъкна най-важните акценти в изказването на Юнкер:

Гарантиране на физическата и социалната сигурност за европейските граждани, създаването на Европейска разузнавателна агенция с автоматична размяна на информация между националните разузнавателни агенции в борбата срещу тероризма, създаване на Агенция за киберсигурност и инвестиране в отбраната на нашата външна граница, като страните, които са на първа линия не трябва да понасят основната тежест що се отнася до миграцията.

По отношение на социалната сигурност - инвестиране в конкурентоспособност и иновации, за това, че трябва да гарантираме работните места в Европейския съюз, продължаване на прозрачните преговори за търговски споразумения, както беше с Канада, Япония, Мексико, страни от Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Това, че България и Румъния незабавно трябва да станат част от Шенгенското пространство. Еврозоната трябва да се разшири с всички страни, които са готови да влязат в Еврозоната.


На Европейския съюз не му трябва разделяне, обобщи Андрей Ковачев, като отбеляза, че: Няма да има отделен бюджет на Еврозоната или пък отделен парламент на Еврозоната. Ние трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни, заключи евродепутатът. 


По отношение на своето изказване пред евродепутатите днес Андрей Ковачев посочи:

Това ще бъде приветствие първо към президента Юнкер и разбира се, апел към страните членки да се реализира това, което искаме да направим като гаранция за физическата и социалната сигурност на европейските граждани. Една голяма част от гражданите смятат Европейския съюз за неефективен, но той е толкова ефективен, колкото страните-членки му позволят да бъде ефективен - затова ние сме признавани или нашата съдба на този континент е да намираме компромиса, а не да изпадаме в национален егоизъм и да се затваряме и всяка страна-членка да дърпа "чергата" към себе си. Това ще бъде и от пленарната зала моят апел към страните-членки, след като чухме президента Юнкер, подчерта Ковачев, допълвайки: Сега е моментът страните-членки да работят за реализиране на тези идеи и за намиране на един приемлив, справедлив за всяка страна компромис - не трябва някоя да мисли, че една е победител и да мисли друга, че е ощетена и да се създава още повече поле за популизъм и национализъм, който ни води само назад. 

Във връзка с перспективите за присъединяване на страните от Западните Балкани и посоченото от Юнкер, че ЕС няма да се разширява по време на неговия мандат, Андрей Ковачев коментира:


Юнкер повтори, че по време на неговия мандат няма да има разширение, но че в следващите години, в следващия мандат, разбира се, вратите на Европейския съюз за Западните Балкани, когато те са готови, това е много важно  - когато те са готови, остават отворени.

Затова и българското председателство е концентрирало своите усилия върху теми като свързаност, като интернет, роуминг, обучение, връзки между хората, между бизнеса в тези страни и да не се създават очаквания, които няма как да се случат в тези шест месеца на бБългарското председателство. Но важното е Западните Балкани да останат на вниманието на страните-членки, че те не са забравени, че те не са "черна дупка", където други политически играчи, като Турция и Русия, могат да променят общественото мнение и да променят пътя към европейска интеграция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Още от категорията
Президентът Румен Радев пред участниците в заключителната двудневна конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните от ЕС.

Радев: България избра трудна тема като Западните Балкани за своето европредседателство

Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските въпроси на страните -членки на Съюза.  Президентът Румен Радев приветства усилията на правителството, а премиерът Борисов изтъкна ролята на..

обновено на 18.06.18 в 12:05

В следващите часове ще стане ясно на какъв компромис са готови християндемократите на Ангела Меркел

Ще се задълбочи ли разривът между консерваторите в Германия, който може да доведе до падане на правителството на Ангела Меркел? Днес е денят, в който това ще се реши. На две паралелни срещи – на християндемократите в Берлин и на Християнсоциалния съюз в Мюнхен, ще се обсъжда плана на министъра на вътрешните работи за справяне с бежанците по границата на..

публикувано на 18.06.18 в 11:59

Няма да има извънреден Съвет на ЕС за мигрантите

Европейският съюз не планира извънредна среща на върха за миграционната политика, съобщава ТАСС, като се позовава на анонимен източник от Съвета на ЕС. Такъв съвет беше поискан от германската канцлерка Ангела Меркел. „Редовният Съвет е насрочен за 28 юни, няма смисъл от извънредна среща“, е казал източникът. Според други информации в..

публикувано на 18.06.18 в 11:57
Спорните островите Докдо, които Япония наричат Такешима, се намират край източното крайбрежие на Южна Корея.

Южна Корея прави учения за защита от Япония

Южна Корея започна днес двудневни учения, на които отработва защитата на спорните островите Докдо (Япония ги наричат Такешима) по източното си крайбрежие срещу малко вероятна атака от Япония, предаде АФП. Маневрите се водят дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви замразяване на съвместните учение с Южна Корея, целящи защита от..

публикувано на 18.06.18 в 11:51
Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе

Виена е готова да домакинства на среща Путин - Тръмп

Австрия е готова да домакинства на евентуална срещу между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп, заяви австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе в интервю за телевизия „Россия-24“. „Ние сме безопасна и неутрална държава. Това дава възможност за такива срещи на наша територия. Дали те ще се възползват от това..

публикувано на 18.06.18 в 11:42
Полицията използва късно в неделя сълзотворен газ срещу демонстранти в Скопие, опитващи се да нахлуят в парламента по време на протеста срещу договора с Гърция за новото име на Македония.

Правителството в Скопие трябва да одобри договора за името

Очаква се правителството в Скопие да одобри днес договора с Гърция за името Република Северна Македония, който беше подписан на брега на Преспанското езеро вчера. До дни документът трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента и в Комисията за външна политика, председателствана от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Президентът Георге Иванов вече даде..

обновено на 18.06.18 в 11:31
Брюно Льо Мер

Брюно льо Мер: Германия и Франция са близо до споразумение за реформа в еврозоната

Германия и Франция са близо до споразумение за реформа в еврозоната, заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер. Той написа това в Туитър след последните си разговори по темата със своя германски колега Олаф Шолц.  Френският министър се надява, че споразумение може да бъде обявено на утрешната среща на канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел..

публикувано на 18.06.18 в 11:23