След произнасянето на годишната реч на председателя на ЕК Юнкер

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

| обновено на 13.09.17 в 14:29
Андрей Ковачев
БГНЕС

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер, защото той наистина каза основните неща, заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес годишната речна председателя на ЕК за състоянието на Съюза. Ковачев изтъкна най-важните акценти в изказването на Юнкер:

Гарантиране на физическата и социалната сигурност за европейските граждани, създаването на Европейска разузнавателна агенция с автоматична размяна на информация между националните разузнавателни агенции в борбата срещу тероризма, създаване на Агенция за киберсигурност и инвестиране в отбраната на нашата външна граница, като страните, които са на първа линия не трябва да понасят основната тежест що се отнася до миграцията.

По отношение на социалната сигурност - инвестиране в конкурентоспособност и иновации, за това, че трябва да гарантираме работните места в Европейския съюз, продължаване на прозрачните преговори за търговски споразумения, както беше с Канада, Япония, Мексико, страни от Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Това, че България и Румъния незабавно трябва да станат част от Шенгенското пространство. Еврозоната трябва да се разшири с всички страни, които са готови да влязат в Еврозоната.


На Европейския съюз не му трябва разделяне, обобщи Андрей Ковачев, като отбеляза, че: Няма да има отделен бюджет на Еврозоната или пък отделен парламент на Еврозоната. Ние трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни, заключи евродепутатът. 


По отношение на своето изказване пред евродепутатите днес Андрей Ковачев посочи:

Това ще бъде приветствие първо към президента Юнкер и разбира се, апел към страните членки да се реализира това, което искаме да направим като гаранция за физическата и социалната сигурност на европейските граждани. Една голяма част от гражданите смятат Европейския съюз за неефективен, но той е толкова ефективен, колкото страните-членки му позволят да бъде ефективен - затова ние сме признавани или нашата съдба на този континент е да намираме компромиса, а не да изпадаме в национален егоизъм и да се затваряме и всяка страна-членка да дърпа "чергата" към себе си. Това ще бъде и от пленарната зала моят апел към страните-членки, след като чухме президента Юнкер, подчерта Ковачев, допълвайки: Сега е моментът страните-членки да работят за реализиране на тези идеи и за намиране на един приемлив, справедлив за всяка страна компромис - не трябва някоя да мисли, че една е победител и да мисли друга, че е ощетена и да се създава още повече поле за популизъм и национализъм, който ни води само назад. 

Във връзка с перспективите за присъединяване на страните от Западните Балкани и посоченото от Юнкер, че ЕС няма да се разширява по време на неговия мандат, Андрей Ковачев коментира:


Юнкер повтори, че по време на неговия мандат няма да има разширение, но че в следващите години, в следващия мандат, разбира се, вратите на Европейския съюз за Западните Балкани, когато те са готови, това е много важно  - когато те са готови, остават отворени.

Затова и българското председателство е концентрирало своите усилия върху теми като свързаност, като интернет, роуминг, обучение, връзки между хората, между бизнеса в тези страни и да не се създават очаквания, които няма как да се случат в тези шест месеца на бБългарското председателство. Но важното е Западните Балкани да останат на вниманието на страните-членки, че те не са забравени, че те не са "черна дупка", където други политически играчи, като Турция и Русия, могат да променят общественото мнение и да променят пътя към европейска интеграция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Още от категорията

Българското и македонското правителство ще заседават утре в Струмица

Правителствата на България и Македония ще проведат съвместно заседание утре в Струмица. Фокусът на разговорите ще бъде поставен върху напредъка в добросъседските отношения между двете страни. Очаква се да бъдат подписани десет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма,..

публикувано на 22.11.17 в 20:54

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово, стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. Според депутатите, след признаването на българското малцинство в Албания преди близо месец, съвсем скоро това може да стане факт и в Косово. Официални данни колко са българите там..

публикувано на 22.11.17 в 20:01

Реакции след присъдата срещу Младич

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски сръбски командир Ратко Младич като очаквана. Вучич призова съгражданите си да загърбят миналото: „ Трябва да бъдем отговорни пред бъдещето и да не скланяме глави пред никого, да гледаме право в бъдещето. Всеки, който иска да живее в миналото - прав му път. Ние искаме бъдеще...

публикувано на 22.11.17 в 19:31

Русия, Турция и Иран съгласуваха приоритетите си в Сирия

Русия, Турция и Иран ще работят за свикване на Конгрес за национален диалог в Сирия. За това се договориха лидерите на трите държави на срещата си в Сочи. „Потвърдихме готовността да увеличим сътрудничеството за окончателно унищожаване на ИДИЛ, Джебхат ан Нусра и други екстремистки групировки. По общото ни мнение успехите на бойното поле, наближаващото..

публикувано на 22.11.17 в 19:09

МОН: В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение

В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение, съобщи Мария Тодорова , директор на Дирекция "Професионално образование и обучение" в просветното министерство. Според нея най-голямото предизвикателство пред новата система на учене чрез практика е, че тя се развива на базата на партньорство между училищата и бизнеса:..

публикувано на 22.11.17 в 17:46

Политолози: ескалацията между ГЕРБ и БСП ще продължи, но няма условия за предсрочни избори

Политологът Калоян Методиев и Георги Харизанов от Института за дясна политика и директор на телевизия "Европа" коментираха в "Нещо повече" политическата ситуация у нас.  Правителството изглежда силно и стабилно, но в публичното пространство присъстват и сигнали за вътрешни търкания, че нещо не е наред , отбеляза Методиев . Георги Харизанов..

публикувано на 22.11.17 в 16:53
Николай Нанков

Министър Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир "Бели Искър"

Двеста и пет язовира са опасни за населението - половината са в частично неизправно състояние, 8 са в предаварийно, обяви Върховната административна прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания. Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовирна стена на язовир "Бели Искър" е в ход процедура, която може да завърши с..

обновено на 22.11.17 в 16:48