Огнеборците на протест за увеличение на заплатите

От синдикат "Огнеборец" в пожарната потвърдиха, че утре ще участват в националния протест, който в София започва от 12.30 пред Парламента
Снимка: БГНЕС
За пореден път от синдикат „Огнеборец“ в пожарната обявиха, че ще участват в обявения за утре национален протест, който ще се проведе на две места -  пред Парламента в София и във Варна. Председателят на синдиката Венцислав Станков посочи, че членовете на организацията настояват за решения по въпросите за полагането на извънреден труд от служителите в рамките на 70 часа, ограничаване на командироването на служители, както и възстановяване на екипите според натовареността на отделните дирекции на пожарната в страната.


От синдикат „Огнеборец“ отбелязват, че според тях в момента диалог между синдикатите в МВР и ръководството на министерството няма и е налице нарушение на Закона за Министерство на вътрешните работи от страна на ръководителите на вътрешното ведомство, „защото има отказ от тяхна страна за преговори. Към момента има отказ и няма започнали преговори.“ От синдиката предлагат: Да седнем и да се разберем какъв финансов ресурс има към второто полугодие в бюджета на Министерство на вътрешните работи и могат ли да бъдат увеличени възнагражденията или не могат ли да бъдат увеличени и ако може – със колко, защото ние имаме информация, че има известен резерв от бюджета, който се задържа но незнайно защо.

Според Станков от бюджета на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за 2016 година през миналия декември с решение на Министерския съвет са били взети 20 милиона и петстотин хиляди лева, които са били прехвърлени за административни разходи на МВР.

Синдикатите в пожарната и колегите им от останалите синдикати в МВР настояват за изработването на нов закон за Министерството на вътрешните работи, което да започне веднага.

Целият репортаж на Николай Христов можете да чуете от звуковия файл.


Свързани новини

Валентин Радев предупреди синдикатите да не притискат ръководството на МВР

Министър Валентин Радев предупреди синдикатите да не притискат ръководството на МВР, защото то винаги се е съобразявало с техните искания. Считам, че там диалог има и ние правим повече от необходимото и ги моля да не ни притискат. Ако го..

публикувано на 13.09.17 в 16:57
Още от категорията

Ръководствата на агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще бъдат изслушани в парламентарната комисия за контрол на дейността им

Ръководствата на агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще бъдат изслушани в парламентарната комисия за контрол на дейността им. Очаква се двете агенции да докладват за събираемостта на данъците и акцизите, както и за мерките за..

публикувано на 21.06.18 в 04:40

В Апелативният съд в София за днес на втора инстанция е насрочено едно от делата срещу бившия кмет на Видин Румен Видов

В Апелативният съд в София за днес на втора инстанция е насрочено едно от делата срещу бившия кмет на Видин Румен Видов. През ноември 2016 година Окръжният съд в Монтана се произнесе с осъдителна присъда. Срещу Видов, който беше кмет на Видин..

публикувано на 21.06.18 в 04:26

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято. Днешния ден е й най-дългия в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 21.06.18 в 03:13

В Сливен днес отново ще подложат на гласуване договор за концесия между общината и Гражданско дружество ДЗЗД „Спорт палас“

Общинските съветници в Сливен днес отново ще подложат на гласуване предложението за замяна на концесионера по договор за концесия, сключен през 2004 година между общината и Гражданско дружество ДЗЗД  „Спорт палас“ в качеството на концесионер с..

публикувано на 21.06.18 в 02:52

Изложба „Бележитите портрети на Надар“

Тази вечер в Националната галерия ще бъде открита изложба на 40 от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар. Посетителите ще могат да видят снимки на Александър Дюма, Шарл Бодлер, Емил Зола, Жул Верн. Изложбата е..

публикувано на 21.06.18 в 02:24

Канадският сенат одобри легализацията на марихуаната

Сенатът на канадския парламент одобри легализацията на марихуаната за развлекателни цели със закон, регламентиращ отглеждането, дистрибуцията и продажбата й, предадоха Франс прес и Би Би Си. Страната е първата сред членките на Г-7, която..

публикувано на 21.06.18 в 01:54

Археолози откриха следи от динозаври на 120 милиона години в Китай

Екип археолози от Австралия, Китай и САЩ откри над 300 вкаменели отпечатъка от лапи на динозаври на 120 милиона години на територията на провинция Шандун в Източен Китай, съобщи ТАСС. "Това беше невероятна находка, още повече  че по-рано никой не..

публикувано на 21.06.18 в 01:48