Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнеборците на протест за увеличение на заплатите

От синдикат "Огнеборец" в пожарната потвърдиха, че утре ще участват в националния протест, който в София започва от 12.30 пред Парламента

Снимка: БГНЕС
За пореден път от синдикат „Огнеборец“ в пожарната обявиха, че ще участват в обявения за утре национален протест, който ще се проведе на две места -  пред Парламента в София и във Варна. Председателят на синдиката Венцислав Станков посочи, че членовете на организацията настояват за решения по въпросите за полагането на извънреден труд от служителите в рамките на 70 часа, ограничаване на командироването на служители, както и възстановяване на екипите според натовареността на отделните дирекции на пожарната в страната.


От синдикат „Огнеборец“ отбелязват, че според тях в момента диалог между синдикатите в МВР и ръководството на министерството няма и е налице нарушение на Закона за Министерство на вътрешните работи от страна на ръководителите на вътрешното ведомство, „защото има отказ от тяхна страна за преговори. Към момента има отказ и няма започнали преговори.“ От синдиката предлагат: Да седнем и да се разберем какъв финансов ресурс има към второто полугодие в бюджета на Министерство на вътрешните работи и могат ли да бъдат увеличени възнагражденията или не могат ли да бъдат увеличени и ако може – със колко, защото ние имаме информация, че има известен резерв от бюджета, който се задържа но незнайно защо.

Според Станков от бюджета на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за 2016 година през миналия декември с решение на Министерския съвет са били взети 20 милиона и петстотин хиляди лева, които са били прехвърлени за административни разходи на МВР.

Синдикатите в пожарната и колегите им от останалите синдикати в МВР настояват за изработването на нов закон за Министерството на вътрешните работи, което да започне веднага.

Целият репортаж на Николай Христов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна