Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече има специализирана енциклопедия за София

В Българската академия на науките беше представена първата специализирана двуезична енциклопедия, посветена на град София. Това е вторият подобен справочник, подготвен от авторски колектив на академията. В предаването "12+3" Таня Кадийска от БАН обясни: 

В нея за пръв път, в един том, е събрана максимално пълна и разностранна за нашия град и за Столична община. Причините, поради които решихме да издаваме такава енциклопедия за София, са много – за повечето европейски столици – Рим, Париж, Москва и за много големи градове – съществуват такива издания. У нас много регионални енциклопедии се появиха в последните години. И на този фон осезателно се чувстваше липсата на енциклопедично издание за София. От друга страна, в последните години София се превърна в доста привлекателна туристическа дестинация и се посвещава от все повече чуждестранни гости. Очаква се те да нараснат около Българското председателство през 2018 година и това действително са причини, поради които беше неотложно издаването на такава енциклопедия.

Таня Кадийска каза и какво съдържа книгата:

Енциклопедията е структурирана в три части, като първата час е един обширен обзор, който заема почти една четвърт от книгата. Имаме основна част, енциклопедична, с 450 азбучни статии. Изданието съдържа около 700 илюстрации, карти и схеми, като част от илюстрациите са архивни, тъй като държахме да покажем една непозната част от София, която вече е изчезнала.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени