Изложба на Константин Анастасов се открива тази вечер в Пазарджик


"Дневник от морето" е заглавието на изложбата на художника Константин Анастасов, която ще бъде представена тази вечер в Пазарджик.

Това е една изложба, проворкирана от движението, динамиката и голямата любов към морето, дневник на отминалото лято, в основата, на който е провокацията на Стария Несебър. За художника този град има странна магия, която всеки път го докосва по различен начин:

Никога не съм се опитвал да анализирам защо е така. Просто грабва те и си подчинен.

Според художника магията на града и морето са най-силни рано сутрин

Обикалям из Несебър докато още не са плъзнали чужденци, шумящи, влизащи по разни малки магазинчета за сувенири и винаги спирах в двора на църквата, тя ми беше като естественото ателие.

Условно тази изложба е инспирирана от едни въображаеми разговори с неслучайни хора – това са Акира Куросава, с Клод Моне, с Достоевски, с Уди Алън. Защо? Защото в картините съм искал, и графиките, и живописните неща, да има нещо от това, което съм взел от тях, което съм заимствал от тяхната мъдрост и от артистичните им способности.

Откриването е от 18 часа в камерната зала на галерия "Георги Машев".

Ще бъде с 12 живописни неща, 7 графични листа и предмети и инсталации, които ще допълнят тази обща атмосфера, обяснява Константин Анастасов. 


Още от категорията

Христо Мутафчиев: Театърът да не бъде потискан от липсата на средства

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев разказа пред слушателите на „Нещо повече“ по „Хоризонт“ за част от нерешените проблеми на българския театър. Според него е необходимо синхронизиране на методиката за работа на театрите, освен в столицата, и в цялата страна с акцент върху това творците да могат да създават културен..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Софийската опера и балет открива новия сезон с "Парсифал" от Вагнер

Силвана Пръвчева , която е един от солистите на Софийската опера и балет, гостува в ефира на "Хоризонт", за да представи новия сезон на операта: Интересното при нас е, че ние почти преляхме стария с новия сезон, тъй като имахме много сериозни изяви в Белоградчик  - "Опера на върховете", с много голям успех там играхме спектакли на самите скали,..

публикувано на 20.09.17 в 19:15

Дилян Георгиев с дебютна стихосбирка

Младият автор Дилян Георгиев се готви за премиерата на дебютната си стихосбирка, която е нарекъл "Диамантен".  Дилян, който сега е  на 21 години и започва да пише на 14-годишна възраст, успешно съвместява поезията с професията на програмист. Той представя накратко книгата си с думите: "Диамантен" е книга за диамантите, които се появяват в..

публикувано на 20.09.17 в 17:55

Потомците на Мойсей посрещат новата 5778 година

Довечера (20 септември 2017) настъпва Еврейската Нова година Рош аШана. По традиция тя ще бъде посрещната не само в Израел, но и навсякъде по света, където има еврейски общности. Празникът започва вечерта, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от настъпването на утрото и не от полунощ, а от залез слънце. „Рош аШана“ се превежда като „главата..

публикувано на 20.09.17 в 16:52

Представяне на новата книга на философа Боян Манчев в София

Тази вечер от 19.30 часа в театралния колеж "Любен Гройс" чрез перформативно четене  ще бъде представена новата книга на Боян Манчев , която се нарича "Облаци. Философия на свободното тяло".  Боян Манчев е философ, университетски преподавател и писател, чиито книги са издавани на български, френски и италиански език. Той  е автор и на..

публикувано на 20.09.17 в 15:25

Среща в бялото под звука на тишината

Любен Димитров с роден през 1989 г. в гр. Силистра. Завършил е специалност право в юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, както и курс по творческо писане в първия випуск на Творческа академия „Валери Петров“ с преподаватели Дарин Тенев и писателите Владимир Зарев и Емил Андреев. Работи като криминален журналист и..

публикувано на 20.09.17 в 15:05
Фрагмент от корицата на книгата

Български издатели получиха престижната награда за особен принос към китайската книга

Любен Козарев,  управител на издателството "Изток-Запад", който получи изключително престижното държавно отличие на Китайската народна Република за особен принос към китайската книга, гостува в ефира на "Хоризонт", където сподели детайли за сътрудничеството с китайските издатели и реализацията на знакови китайски произведения. Отличието се връчва..

публикувано на 20.09.17 в 14:43