Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на СГС Калоян Топалов подаде оставка

| обновено на 14.09.17 в 21:09
Снимка: БГНЕС

Оставка подаде председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов. Новината изненада както членове на Висшия съдебен съвет, така и редови съдии от Градския съд, показа наша проверка.

Освен Тапалов оставката е подала и една от заместничките му Биляна Балинова. В молбите им, пратени по пощата на 12 септември, пише, че искат да бъдат освободени от 2 октомври. Ден по-късно изтича мандатът на настоящия Висш съдебен съвет, тоест следващият председател на СГС ще бъде избиран от новия, все още недоокомплектован съдебен кадрови орган. Няма специално посочени мотиви.

Част от членовете на Висшия съдебен съвет са научили едва след като информацията за оставките на част от ръководството на СГС изтече през интернет изданието на ежедневник. Съдии от Градския съд коментираха, че са изненадани.

Днес Топалов е бил в кабинета си и е изпълнявал обичайните си задължения. Близки до него обаче твърдят, че отдавна обмислял да се оттегли заради лавината от проверки, които мнозинството във ВСС изпрати в Градския съд, припознавайки в него човек на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В една от последните си появи пред медиите Топалов определи съда, който оглавява, като съд – мишена на държавата.

Калоян Топалов беше избран за титулярен шеф на Софийския градски съд няколко месеца след оставката на Владимира Янева, оставила институцията раздирана от скандали, които изглеждаше, че Топалов е успял да тушира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна