Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Рандев: Характерът трябва да бъде много високо в ценностите на нашето образование

Снимка: БГНЕС


В ефира на "Хоризонт" психологът Панайот Рандев коментира темата за развитието на характера като част от образователния процес, като изтъква, че това развитие е сложно и многостранно и един елемент от него е например моралното възпитание -  как в една проблемна ситуация, когато има две алтернативи или повече, те (децата) да имат вътрешния ресурс, умението да направят правилния избор - за тях, за околните, може би за по-голямата част от хората. Това е само част от многото форми, разбира се , отбеляза психологът. Той смята още, че има много излишни неща, включени в учебните програми, на за сметка на това не се работи за развитието на личността и характера на децата. Той коментира:

Там сме набутали някакви тонове информация. От цял свят гледат как да освободят децата от тези неща  - нямат ранички, имат едно таблетче, учат едни хубави неща, пеят песнички, бягат, радват се...., а ние тук ги мъчим с някакви знания които датират от 16-17-18 век, които изобщо няма да им трябват за нищо.  Законът на Нютон е голяма работа, но в ежедневието, освен напролет като се стопи снега и падат шушулките  - трябва да знаят с каква скорост, с какво ускорение ще падне шушулката... Докато ключови неща като характер не само ги няма в закона (за образованието - бел. ред.), но и не ги практикуваме.


Ако се обърнем към историята на образованието във всички култури и епохи допреди 100-150 години това е било основно  - формиране на характера. Разказвали са им истории, приказки, поуки, чели са Библията, Корана./..../.... Но във всяка култура примерно от 3000 години преди новата ера до 18-ти век основното е било да им се формира характера - децата да излязат от тези места, където ги учат, такива силни, успешни. Преди 100 години нещо стана и започнахме да забравяме за характер, за ценности, за вяра и започнахме да трупаме някакви знания.

Характерът трябва да отиде много високо в ценностите на нашето образование и  ние психолозите сме готови да съдействаме, но нещо не ни слуша никой, отбеляза още психологът. Той коментира още:


Могат и нашите слушатели да  проверят.  Изтеглете отнякъде новия закон (за училищното образование - бел. ред. )../../. напишете там на търсачката "характер" и вижте какво ще ви излезе  - от 55 000 думи няма такава дума ( всъщност среща се в два контекста  - "престъпление от общ характер", но това е друго). Тоест излиза и в буквален, и в преносен смисъл, че нашето образование е без характер.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна