Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 септември – Ден на София

БНР Новини
Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община.
Снимка: Божидар Любенов

Вече 25 години на 17 септември честваме Деня на София. С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година, този ден е обявен за официален празник на нашата столица. Получил името си през Средновековието от раннохристиянската базилика „Света София“ – Премъдрост Божия – това е градът, който наистина има сто лица. В този ден Снимкахристиянската църква почита св. мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Отдаваме дължимото на добродетелите, които крепят нашето общество – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. И съвсем не случайно точно на тази дата преди две години, столичани и всички, които разбират важността на музейното дело и на музеите, получиха своя голям и дългоочакван подарък – официално беше открит Регионален исторически музей - София.
На 17 септември, на тържествена церемония в Народния театър, Столична община за пореден път бяха награди общественици и културни деятели, за ярки постижения в областта на културата.

За празника на София и за многобройните прояви, свързани с него, в студиото разговаряме с Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община.
Преди да бъде назначена след конкурс на тази позиция, от 1995 г. до 2016 г. е галерист в семейната галерия „Натали“. Организирала е над 100 самостоятелни и групови изложби на български и чуждестранни художници, както и тематичните изложби „Вятърът“, „Виното“, „Мостове“, „Морето“ (живопис и поезия).
Биляна Генова е съорганизатор на Есенен салон на българското изкуство Ваденойен, Холандия и на пет изложби на българско изкуство във Венеция. По образование е културолог, с диплома от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и специализира история на културата в Държавния университет в Милано.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна