Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако Европа иска да се справи с тероризма, трябва да покаже истинското лице на "Ислямска държава"

| обновено на 16.09.17 в 13:12
Снимка: Руслан Трад

Ако Европа иска да се справи с тероризма, трябва да покаже истинското лице на Ислямска държава, заяви в специално интервю за "Събота 150" американският експерт по национална сигурност Дейвид Грантам. Той е категоричен, че много млади хора от ислямски произход се увличат по радикалните идеи на терористичната организация, защото искат да принадлежат към дадена общност, а в Европа се чувстват отхвърлени:

Много от тях влизат в контакт. Те биват радикализирани от някой друг. Идеята, че бродят самотни вълци, които са прочели статия и са се радикализирани, не може да бъде приета. Това са много редки случаи. Остава големият въпрос - как тези хора влизат в контакт. В Европа и донякъде в Съединените щати идеите на „Ислямска държава“ се прокарват от хора, които вече са се присъединили към нея, били са някъде в Близкия изток и самите те са много радикализирани. Те се връщат и започват да проповядват идеите й. Това е много голяма опасност, особено за Европа.

В същото време на Стария континент има много обучени от ИДИЛ "проповедници", които радикализират младите хора, допълни Грантам.

Цялото интервю с американския експерт по национална сигурност можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна