Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за изкупуване на дълг на ЕЦБ ще бъде намалена догодина

| обновено на 16.09.17 в 13:02

Програмата за изкупуване на дълг на Европейската централна банка ще бъде намалена догодина, прогнозира в предаването "Събота 150" директорът на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос

В момента банката налива в икономиката по 60 млрд. евро месечно чрез изкупуване на облигации. Ниската инфлация ще принуди Франкфурт да запази програмата в настоящия й вид до края на тази и да я удължи през следващата година, допълни Грос: 

Разбира се, от Европейската централна банка са напълно наясно, че колкото повече удължават програмата, толкова по-сериозен проблем ще се появи. В крайна сметка ще се окаже, че те притежават по-голямата част от правителствения дълг. Изобщо не е добре за централна банка да притежава толкова много правителствен дълг. Именно поради тази причина тя ще си намира извинения, за да намали количествата активи, които купува. Аз обаче не вярвам, че това ще се случи до края на тази година. Очаквам намалението да започне в първите месеци на следващата година.

По отношение на притесненията на много икономисти, силното евро вреди на икономиката, защото потиска инфлацията, Грос заяви, че опитът от миналото е показал, че валутният курс има минимално влияние върху инфлацията с изключение на случаите, когато промените са изключително резки:

Първо, искам да подчертая, че няма никаква причина Европейската централна банка да взема мерки, за да направи еврото по-слаба валута спрямо долара. Силното евро се дължи на икономическото възстановяване. Това е логиката - когато икономиката е слаба, валутата също е слаба. Когато икономиката се възстановява, валутата става по-силна. Разбира се, тук трябва да добавим и факта, че доларът беше по-силен, защото се очакваше президентът на САЩ Доналд Тръмп да направи огромни реформи. Това не се случи и доларът стана по-слаб, което пък доведе до поскъпване на еврото. Аз обаче не вярвам, че силното евро ще окаже чак толкова съществено влияние върху инфлацията. Разбира се, може да има малко, но опитът от миналото е показал, че валутният курс има минимално влияние върху инфлацията с изключение на случаите, когато промените са изключително резки.

Цялото интервю с германския икономист Даниел Грос можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна