Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: При военен конфликт руските ракети са насочени към България

Премиерът нито потвърди, нито отрече, че има връзка между новата група за отвличания и арестите

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви в интервю пред бТВ, че при евентуално възникване на мащабен военен конфликт руските ракети ще бъдат насочени към България. Той подчерта, че подобни действия ще бъдат предприети към още няколко фланга. Другият голям, според премиера, проблем е конфликтът на Турция с някои от водещите европейски страни, но не уточни дали тези взаимоотношения могат да прераснат във война.

Борисов допълни, че в доклада за националната ни сигурност Русия неслучайно е посочена като заплаха заради членството на България в НАТО. Министър-председателят посочи, че във всички изказвания на стратезите на НАТО Русия се сочи като основна заплаха за организацията, а при бъдеща война страната ни нямало как да не заеме позицията на НАТО.

Бойко Борисов припомни, че тази година са се провели едни от най-мащабните учения на НАТО, като част от тях и на българска територия. Той допълни, че цяло лято влачим танкове по магистралите, но най-важното е, че не са били допуснати учения в Черно морe, тъй като то щяло да заври, ако в него бъдат вкарани бойни кораби.

Все пак премиерът уточни, че страната ни не трябва да разваля отношенията си с Русия, тъй като оттам идват много туристи. Освен това реализацията на газовия хъб "Балкан" зависела и от транспортирането на руски газ, а не само на азербайджански. Борисов дори каза, че е време в Европа да се заговори за отмяна на санкциите срещу Русия.

На входа и на изхода на държавните компании са се наредили частни фирми и прибират печалбата. Не може държавна фирма да работи изцяло за посредници, искам да ги махнем. Това обяви още премиерът по повод скандала с оръжейния завод "Дунарит". 

ГЕРБ има 1200-1300 общински съветници, стотици кметове, зам.-кметове, областни управители, зам.-областни управители, депутати, министри. Това са 3000-4000 човека. Ще му дам на г-н Трифонов една химикалка да напише имената на 3-4 човека и да се подпише, че няма да го издънят. Статистическата грешка дава, че поне 5% на 3000 са проблемни. Такъв коментар направи лидерът на ГЕРБ във връзка с политическата заявка на водещия на "Шоуто на Слави" и скандалите с кадри на управляващата партия.

Премиерът категорично заяви, че не познава бившия шеф на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, но това не ни прави невинни, след като е попаднал в нашата листа. По думите му, след предишното отстраняване на Влайков местните организации ходатайствали пред зам.-председател на партията с мотива, че се бил поправил.

Борисов въобще не иска да чува за друг скандален кадър на ГЕРБ – депутата Живко Мартинов, станал известен покрай "Суджукгейт". Премиерът призна, че много пъти са използвали името му без негово знание, но с помощта на Фейсбук сигналите за злоупотреби стигат до него, а оттам – в някои случаи и до ДАНС.

Когато се залови такъв човек, незабавно трябва да бъде отстранен и вкаран в съдебен процес, подчерта премиерът. И допълни:

Със страдание чувам за всяка нова партия, събира се една мръсна пяна, да се очистиш от нея не е лесно.

По темата с протестите в МВР и исканията за по-високи заплати и по-добри условия на труд, Бойко Борисов предпочете да спести директните отговори извън това, че естествено иска работещите в сектора да получават по-добри заплати. Той припомни построените нови пожарни и полицейски управления, но и несвързаните с това проекти за ДАНС и спецсъда. Премиерът не отговори и на въпроса дали пожарникарите се е наложило да си купят оборудване, дарено от Канада.

За новата група за отвличания Борисов също нито потвърди, нито отрече, че има връзка между нея и арестите, извършени през уикенда. По думите му е била разбита сериозна група, като МВР и прокуратурата дооформят документацията по разследването и утре ще бъде обявен резултатът. Заловените се занимавали с всичкото, което може да ви мине през акъла, сериозни хора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна