Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит музей с 43 макета на емблематични български паметници е новата гордост на Велико Търново


Най-значимите български културно-исторически и архитектурни забележителности се преместиха във Велико Търново. На площ от 15 дка под крепостта „Царевец“ в подножието на Балдуиновата кула вече са подредени 43 макета, изобразяващи емблематичните българските паметници и сгради. Те са част от парка „Търновград – духът на хилядолетната история”. Инвеститори в първия у нас парк с исторически миниатюри са украинците Наталия и Александър Мeншикови. Първите си посетители паркът във Велико Търново ще посрещне в Деня на независимостта 22 септември. Можете да видите храм-паметника „Александър Невски“, двореца в Балчик, амфитеатъра в Пловдив, Рилския манастир и др.

Никога пред нас не е стояла дилемата къде другаде освен във Велико Търново да направим този първи за страната ви парк с исторически миниатюри, разказва инвеститорът Александър Меншиков.

Велико Търново е световно известната древна столица на България и освен Велико Търново ние нищо друго не можехме да изберем в България.

Предварително планираме да поставим са между 63 и 67 макета. На този момент в парка присъстват 43. Има световно известни обекти, но са представени и такива, които са много красиви. За това тези здания, които според нас са най-достойните произведения на изкуството в България, са представени тук.

Семейство Меншикови от 15 години се занимават с изграждането на подобни паркове по света. Започват с първия си парк в украинската столица Киев. Изработили са макетите на историческите паркове с миниатюри и в Русия, Белгия, Холандия, Полша и Грузия. Във Велико Търново паркът им е върху 15 декара общински терен, който след решение на местния парламент получиха под наем за 10 години. В парка на този етап са инвестирани около 2 милиона евро. Сред вече експонираните макети са и тези на Народното събрание, Народния театър „Иван Вазов”, Руската църква в град Шипка. В подножието на крепостта „Царевец“ е докарано и морето, защото има специална част, посветена на Варна с пристанището, митницата, катедралната църква, разказва Наталия Меншикова.

Гостите, които ще дойдат в парка, могат за час и половина да видят и узнаят за всички красиви места, които се намират във всички части на България. Дори голяма част от местното население не знае къде се намира дадената църква, кой я е построил, а тук екскурзоводите ще разказват на възрастните и децата за историята, за началото на България, как тя се е развивала, какви са достиженията й, какви са забележителностите. Това е много интересно. 

Историческата тема е засегната с паметника на връх Шипка, Асеновата крепост, Царевец, панорамата „Плевенска епопея“. Експонирани са още макети на побитите камъни, несебърската църква. Всички фигури са високи по около метър – метър и половина и са направени от специална пластмаса, която издържа на дъжд, сняг и слънце, обяснява Александър Меншиков.

Времето за направа на тези макети в обичайната световна практика за тази колекция е 7-8 години. Ние направихме всичко възможно да направим всичко за една година. Макетите са направени от специална пластмаса – израелски, датски, белгийски, немски, полски материал, който е приспособен за експлоатация при външни условия.

Най-много време – цели 9 месеца отнела направата на храм-паметника „Александър Невски” заради многото дребни детайли, които трябвало внимателно да се доизпипат. Работата по направата на макетите е изключително сложна. Първоначално техните изображения се заснемат чрез сателит, след това се правят снимки на отделните детайли. По изработката на чертежите на макетите работят компютърни специалисти, инженери, художници, скулптори. Един от майсторите е дъщерята Анастасия Меншикова.

Аз ръководих групата по художествено оформление, декорирането и боядисването на макетите. За това тези изделия, които ние правихме, задължително видяхме на живо, бяхме на място. Много е важно на макетите да се изобрази всяко петънце, всяко парченце ръжда. Важно е това да бъде точно изобразено, за да бъде макетът реалистичен.

Семейство Меншикови казват, че паркът във Велико Търново е четвъртото им дете. Такова е и отношението - с любов и грижа, изпипана до последния детайл, споделя синът Георги Меншиков.

Ако това е забележителност в гора, то ние правим около макета горски ландшафт. Ако показваме мост, то ние изкопаваме яма, създаваме специален водоем, който описва всичко, което се случва под моста, както е в реалния живот. Всеки макет е индивидуален, ето например, когато правихме железницата в Пловдив, се наложи да повдигнем релсовия път на метър височина, за да виждат хората движението на влака на височината на очите си. Това е сложно.

Изграждането на парка с миниатюрите с интерес се следи от великотърновци, живеещи на отсрещния бряг на Янтра в подножието на квартал „Света гора“. Съседите имат препоръки, които се отнасят към Общината:

Защо не изчистят първо боклуците. Може ли, тука чужденците ще дойдат, ще ни видят, ще ни се смеят. Всичкото е хубаво, но това на нищо не мяза. Ще стане хубаво там. За в момента виждам, че нещата вървят добре, реалистични са за това, което виждаме. Ще се изчисти. Там, където изхвърляха боклуците, сега ще стане като паркче, хората ще ходят да видят. Само че има доста неща, които трябва да се оправят тука – осветление, пътят трябва да се оправи, тротоар хората да могат да минават.

Паркът с историческите миниатюри „Търновград – духът на хилядолетната история” ще може да бъде видян безплатно от великотърновци и гостите на града в Деня на независимостта – 22 септември. Когато окончателно обектът бъде приключен и въведен в експлоатация, за него ще се плаща вход. Предвижда се в бъдеще да бъде построен лифт или друга връзка от Балдуиновата кула, която да свързва хълма Царевец с парка и така двата обекта да се превърнат в атрактивна туристическа дестинация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна