Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Методиев: Тази война, която започва между правителство и президентство, не се е разгоряла още с цялата си сила

Противопоставянето между ГЕРБ и президента – сблъсък на интереси или скриване на истинските проблеми на държавата

Страхил Делийски: Ако продължи да затъва в темите, в които го вкарват от ГЕРБ, президентът само ще загуби

Снимка: БГНЕС
Не мисля, че тук става въпрос за противопоставяне между ГЕРБ и президента Радев, по-скоро става въпрос за различни интереси, които се сблъскват в точката на една много голяма обществена поръчка. Това мнение изрази в ефира на "Хоризонт" политическият анализатор Страхил Делийски в коментар по повод разменените реплики между премиера и президента за това какви бойни самолети трябва да бъдат закупени за българските ВВС и дали придобиването на изтребители е първостепенна задача за държавата в момента. Делийски допълни:

Извън всякакво съмнение е, че и зад двете основни оферти, да ги наречем, стои интерес - достатъчно голям финансов, икономически интерес, който влияе върху начина, по който се вземат решения в България. С други думи, най-вероятно, поне на мен така ми изглежда от всичко казано и от всичко премълчано, че става въпрос наистина за някакъв лобистки сблъсък и съм по-склонен в този смисъл да се съглася с интерпретацията на президента. /.../

Когато говорим за лобизъм, трябва да си даваме сметка, че нещата с лобизма не винаги са чисти, естествено, но те са най-мръсни тогава, когато няма публичност. Когато имаме осветлен лобизъм, яснота на интересите, тогава обикновено и в теорията, и в практиката говорим за някакви демократични стандарти и приемливост, но в случая аз не виждам такова нещо, коментира още Страхил Делийски.

Калоян Методиев, който също се включи в разговора, посочи, че разчита сблъсъка по линията правителство - президент по казуса "за" и "против" изтребителите "Грипен" като продължение на противопоставянето от времето на кандидатпрезидентската кампания, което не е спирало по различни точки, според Методиев. Той допълни:

Разбира се, самолетите са една част от този сблъсък - просто тук Радев сам изработи слабото си място, а ГЕРБ го откриха и започнаха да го атакуват по него. Според мен прекалено сериозни проблеми има България по отношение на престъпност, доходи, корупция, инвестиции, за да се фиксираме върху въпроса със самолетите, но, така или иначе, това е полето на сблъсък в момента при тази война, която започва - тя не се е разгоряла още с цялата си сила - между президентската институция като единствена алтернатива на властта и правителството.


Не казвам, че темата за покупка на самолети не е важна,
допълни Калоян Методиев, но отбеляза:

Тя похлупва всичко останало в момента и върши много добра работа за скриване на тези неща - престъпност, доходи, корупция, инвестиции - важните. Тоест, ще има пари за 200 самолета по някое време, но първо трябва да се оправят тези неща и трябва да се изясни кой на какви позиции е по отношение на тези големи въпроси, защото, примерно, за ГЕРБ е ясно какво искат, докато президентът трябва да е наясно, да изясни какво иска той - ще сваля ли правителството, ще прави ли Боянски ливади, или ще се договаря с него. Защото тази междуинституционална война в един момент ще блокира държавата,
коментира още Методиев, като подчерта:

Според мен това е интересният сюжет, който ще се развива - какво ще прави Радев - ще върви на договорка или не.

По отношение на последните събития и изявления, илюстриращи противопоставянето между управляващите и държавния глава, Страхил Делийски коментира:

От ГЕРБ се опитват да вкарат президента на един терен, който не е свойствен за него, за да се освободи един терен, на който Борисов може да блесне със заявките си за външнополитическо лидерство, нека така да го кажем. Забележете, че основният конфликт не е между Борисов и Радев, а като че ли Радев е вкаран в конфликт с хора като Цветан Цветанов и това е нещо, което сме го виждали от страна на Борисов по времето на президентстването на господин Първанов.

Много зависи от това президентът Радев какъв курс ще поеме, ако продължи да затъва в темите, в които го вкарват от ГЕРБ, мисля, че само ще загуби, смята Делийски.

Целия анализ, засягащ и последния доклад за националната сигурност, посочващ Русия като една от основните външнополитически заплахи за страната ни, както и политическите амбиции на Слави Трифонов, които според анализаторите дори имат шанс за краткосрочен успех, може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна