Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Предстоящият до края на годината политически сезон ще бъде нещо като буря пред затишие

Георги Харизанов: Предвид постигнатите баланси в изпълнителната власт, хоризонтът пред това управление започва да изглежда все по-дългосрочен

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС
Социологът Първан Симеонов и политическият анализатор Георги Харизанов от Института за дясна политика  коментираха в ефира на "Хоризонт"  напрежението, възникнало между президента и изпълнителната власт по въпроси, свързани с избора и купуването на нов боен самолет за армията, антикорупционния закон, отношенията с Русия в контекста на изводите, посочени в правителствения доклад за националната сигурност и др. Първан Симеонов изтъкна, че разногласията са били очаквани от гледна точка на важността на темите, които са натоварени с голям "конфликтен" потенциал. Директорът на агенция "Галъп интернешънъл Болкан" коментира:

Става дума за военни въпроси, за скъпи машини и за геополитика. Естествено, че бяха очаквани. Дори и да нямаше повод за скандал медиите щяха да го намерят или партиите щяха да го намерят. Винаги, когато става дума за такива неща скандалът е "зад ъгъла" - нормално. Така че нищо неочаквано. Плюс това настървението, с което различните актьори в този скандал навлязоха, свидетелстваше, че ще има ескалация. 

Въпросът е да видим докъде ще стигне, защото може да придобие опасни размери, отбеляза Първан Симеонов, като поясни:

Междуинституционално прение по един доста чувствителен от международна гледна точка въпрос - това няма как да се случи безобидно. Хубавото тук е, на мен ми изглежда, че въпреки различията, които имат, трима от основните актьори в тази сага са горе-долу на един и същи акъл - и Радев, и Борисов, и Каракачанов, според мен, имат подчертана чувствителност по темите за сигурността. И тримата със сигурност са на едно и също балансирано мнение по геополитическите обвързаности на България - тоест, не е както по-рано Борисов да бъде балансиращ, а пък Плевнелиев да бъде, там както го наричаха  "ястреб" и т.н. Нищо подобно няма - и тримата са на един акъл. Тоест спорът тук е по детайлите или така ми се ще да вярвам.

Аз виждам колизия, но виждам и пътища да оправят нещата с оглед и на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, отбеляза още Симеонов.

Като отбеляза, че няма причина констатацията за това, че Русия представлява външнополитечска опасност да отпадне от доклада за националната сигурност, Георги Харизанов се съгласи, че в позициите, които се отнасят до сигурността, може да се открият параметрите на съгласие:

Аз мисля, че има някакво единодушие по макрорамката. Мисля, че всички ние сме на наясно и като граждани на страната колко важна е сигурността. Също, че в програмата на ГЕРБ има заложено до 2021 година ние да изпълняваме критериите за два процента от Брутния вътрешен продукт армията  - тоест това ясно показва, че тя в момента е недофинансирана. И бих казал, симпатичното поведение на министър-председателя всеки път, когато трябва да се правят големи разходи  - той е човек, който никога не е симпатизирал на големите разходи и това прави, как да кажа, приятно впечатление. 


Първан Симеонов открои и някои тенденции, които са "уловени" от социолозите в политическите процеси:


Нещата зациклиха. В дългосрочен порядък е нормално всяка власт да се "износва", но в краткосрочен порядък ярката битка между БСП и управляващите засяга и двата лагера -  това е очевидно. В известна степен печеливши от това са и патриотите, които до този момент не са изпитали рязко онова, което други изпитват като например господин Марешки, а именно: това да се докоснеш до властта и тутакси да спадне надолу авторитетът ти на на протестен, на раздавач на справедливост и така нататък. Тоест там нещата изглеждат сравнително стабилни, нещо повече  -  това постоянно разменяне на пресконференции и контра пресконференции вкарва политиката в едно русло, което хората намират не просто за разбираемо, а за нормално - опозиция и управляващи се карат.  Тоест парадоксално цялата скандалност на ситуацията резултира отново в стабилност и в успокояване.


Предполагам обаче, че предстоящият политически сезон няколко месеца ще бъде нещо като буря пред затишие, защото те ще се карат по такива теми, след което би трябвало малко да затихнат около председателството (на Съвета на ЕС).  Но я има и другата логика, чух я от полицаите наскоро, те рекоха  - ние тогава ще протестираме, защото тогава ще ни чуят.

Що се отнася до самата политическа прослойка, струва ми се, че там ще действа някакъв инстинкт за национално самосъхранение поне до края на председателството, а после вероятно изведнъж ще скочат като развързани, коментира Първан Симеонов.


Георги ХаризановГеорги Харизанов допълни:  Очевидно има налице едно запазване на балансите, бих казал, още от преди изборите. Мисля, че няма голяма разлика в ситуацията и в подкрепата преди изборите и ситуацията сега. Може би, с изключение на господин Марешки, което и Първан Симеонов каза. Патриотите очевидно са много по-добри от Реформаторския блок в това да запазват физиономията си, да запазват енергията си и да не изглеждат като прислуга на голямата управляваща партия  - те много добре играят по тази линия, вътре очевидно има разпределение на ролите. И в този смисъл все по-дългосрочен започва да изглежда хоризонтът пред това управление.


Целия анализ на Първан Симеонов и Георги Харизанов, които коментират и шансовете на Слави Трифонов в политиката, може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна