Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилян Георгиев с дебютна стихосбирка

Снимка: ThinkStock/Guliver


Младият автор Дилян Георгиев се готви за премиерата на дебютната си стихосбирка, която е нарекъл "Диамантен". 


Дилян, който сега е на 21 години и започва да пише на 14-годишна възраст, успешно съвместява поезията с професията на програмист. Той представя накратко книгата си с думите:

"Диамантен" е книга за диамантите, които се появяват в нашия живот  - хората, които успяват да ни насочат накъде да се движим.


Стихосбирката е разделена на 4 части, които представляват различни етапи от живота на младия човек.  Още на първата страница на книгата ни посреща и псевдонимът на младия автор  - Светлоносеца. Той разказва, че го избрал, защото разбира, че "говори за неща, за които малко хора говорят". Според него истинският автор трябва да се вдъхновява от всичко, за да може да надгражда. Прави впечатление чувството му за хумор и широката усмивка  - съвсем различни от поезията, която четем в дебютната му книга:

Това, в което вярвам,  е, че хората трябва да бъдат доста по-усмихнати и да гледат по-ведро на нещата./../.Аз не искам да развалям ничий ден, не искам да съсипвам ничие настроение, заради това поддържам този образ на вечно усмихнатия, на човека, който разказва вицове, смее се и така нататък. Но когато човек остане сам със себе си, тогава намира време да пише за тези неща, да се замисля над случилото се....


Ако в  шумовете на града ние чуваме крясъци -  

единствени и странни, дори елементарни,

то е, защото тези шумове са звуци,

останали след смъртта на нечия любов.....


Повече за Дилян Георгиев ще научите от звуковия файл. Първото представяне на "Диамантен" ще бъде в четвъртък в Столичната библиотека. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна