Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебат "От Н(н)езависимостта по-важно няма!?" по повод 109 години от обявяването на Независимостта на България

Снимка: Фейсбук

По повод 109-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България днес от 18.00 часа Националният военноисторически музей и Асоциация "Дебати" организират публичен дебат на тема "От Н(н)езависимостта по-важно няма!?".

Идеята е да преплетем историческото събитие и усещането за независимостта днес – лична и политическа. Стремежът ни е, припомняйки си историята, да подтикнем хората да разсъждават и да погледнат на въпроса и от философска гледна точка. Изхождайки от презумпцията, че миналото не е само повод за гордост или срам, а най-вече извор на поуки, се надяваме в дебата както участниците, така и публиката да се замислят за измеренията на независимостта, по-важна ли е тя за хората днес, отколкото преди 109 години, и биха ли жертвали независимостта си заради други ценности, казват организаторите.

Позициите "за" и "против" ще бъдат защитени от два отбора с по трима участници, като двама от тях са професионални дебатьори от Асоциация "Дебати" и по един от всеки отбор е публична личност. Съдия в дебата ще бъде публиката. Тя ще има възможност да задава въпроси на дебатьорите и след гласуване ще излъчи победител.

Дебатът ще се състои в конферентната зала на Националния военноисторически музей на ул. "Черковна" 92 в София, а входът е свободен.

В звуковия файл можете да чуете подробности от интервюто на Веселина Миланова с Катерина Симеонова от Асоциация "Дебати". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна