Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р В. Димитров: Учениците се чувстват безнаказани, защото не съществуват съответните инструменти

Снимка: БГНЕС

Усетът за спазване на правила и закони се формира в децата от тяхното раждане, каза в "Хоризонт до обед" д-р Валентин Димитров, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Според него у съвременните ученици се е формирало чувство на безнаказаност. Той коментира: 

Винаги съм твърдял, че за възпитанието на децата има три основни стълба. Това са: училището, семейството и улицата. Като че ли семейството абдикира. За да може да донесе повече материални блага вкъщи, започнахме да забравяме децата си или се намесваме в техния живот, когато само изискваме от учителите как да им се пишат по-добри оценки. Свидетели сме на много такива родителски актове… От друга страна пък в училището правата на учителите са отнети. На тях им бяха взети всички инструменти, с които те можеха да извоюват респекта на учениците към себе си – например, няма санкция в училище за неспазване на дисциплината… И всички тези малки детайли, като че ли доведоха до това, че в децата ни, които ходят на училище, да се формира т. нар. "чувство за безнаказаност", или те са винаги в тяхната си правота, защото техните права са защитени. Те са безнаказани - когато и каквото и да направят, защото такива инструменти не съществуват.

Никога нямаме обаче едностранност на проблематиката, винаги монетата има две страни, има причина, има и следствие, коментира д-р Димитров:

Въпросът е по какъв начин се решават конфликтите. Дори и да има конфликт между учител и ученик, самият факт, че в съзнанието на един ученик имаме формираното решение за насилствено решаване на този конфликт, вече говори за пропуски и тук е мястото, където ние трябва да работим с учениците, където трябва да работят психолози.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна