Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Илия Бешков – свян и страсти“ – изложба в СГХГ

БНР Новини
Любомир Козарев, управител на издателство, Красимир Илиев, куратор на изложбата, и Аделина Филева, директор на СГХГ (отляво надясно)
Снимка: Ани Петрова

Обичам хората. От нищо не се умолявам, не се отвращавам, не плача и не примирам от срах, както от хората… Цялата горчивина от своя живот аз превръщам в искрена и чиста усмивка, с която дарявам първия срещнат човек. Това са думи на големия наш художник, мислител, философ и колоритна личност Илия Бешков, които са отправна точка към неговата изложба, която се показва сега в Софийска градска художествена галерия. Тези думи са от неговата, както е известна „Червена тетрадка“, но само преди няколко години на бял свят излезе и една друга, наречена „Черна тетрадка“, която разкри много същностни дълбоки разсъждения на художника за онова време. Изложбата се нарича „Илия Бешков – свян и страсти“ или над 180 рисунки, собственост на различни музеи и галерии из страната, или неговото семейство, разкриват една по-лична, искрена и дълбоко свързана със страстите на човека, страна от изкуството на Илия Бешков. Нещо повече – много от рисунките се показват за първи път пред публика, и отново го разкриват като ненадминат рисувач, като неуморен търсач на истината за човека.
В изложбата са показани и някои негови безпощадни политически карикатури, които цензурата на времето доста преследва. Но иначе изложбата е главно за битието и интимния свят на хората от различни обществени прослойки и, които носят всички страсти и преживени истини за човеците.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна