Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на "Пиано екстраваганца"

Веселина Кацарова и Людмил Ангелов заедно в камерен концерт

Людмил Ангелов

Мисля че успяхме да направим шест успешни издания на фестивала и, че той вече е намерил своето място на българската културна сцена, че има своите почитатели. Нашата тематика не е обичайната. Опитваме се да пропагандираме по-малко познатия репертоар, но успяваме да постигнем баланс между по-непознатото, новото и също така да представяме някои големи изпълнители, които свирят по традиционен и познат на публиката репертоар, казва артистичният директор на "Пиано екстраваганца" Людмил Ангелов.   


Началото на фестивала е на 25 септември с рецитал на пианиста Евгени Божанов в аулата на Софийския университет. Закриващият концерт е на 6 октомври в Софийската опера и балет с камерен концерт на светоизвестното мецосопрано Веселина Кацарова и пианистът Людмил Ангелов. По думите на Людмил Ангелов съчетанието глас и пиано е едно от най-красивите в камерната музика. Има и прекрасен репертоар за такива концерти. Щастлив е от факта, че ще може да си партнира с Веселина Кацарова и, че по този начин във фестивала се запазва присъствието на големи певци и правенето на подобни концерти. 

А иначе в програмата присъства не само класическата музика, а и други жанрове, като джаза, главно като транскрипции и импровизации по класиката. Такъв е концертът на джазмените Милен Кукошаров - пиано и Веселин Веселинов - Еко - контрабас, с импровизации върху музика на Ерик Сати, както и на полския пианист Пьотр Вилежол.  

Не по-малко интересен ще бъде и концертът на 18-годишния китайски пианист А Бу, определян като детето-чудо. В негово изпълнение ще прозвучат творби на Николай Капустин, който съчетава класиката и джаза.

За втора поредна година на 1 октомври - Международният ден на музиката, от 10 до 19 ч. във Военния клуб ще има Ден на отворените врати, в който всички желаещи ще могат да посвирят на най-хубавия концертен роял в България. За предварително записалите се млади таланти маестро Ангелов ще даде открит урок.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени