Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Карабел: За Турция приоритет в отношенията с ЕС остава въпросът за присъединяване на страната към Митническия съюз

Снимка: архив


Сибел Карабел, специалист по европейски въпроси в турския изследователски център "Билгесам", коментира, че за Турция приоритет в отношенията с Европейския съюз остава въпросът за присъединяване на страната към митническия съюз, а не толкова преговорите за присъединяване към общността:
Да оставим настрана процеса на присъединяване, ако попитаме 10 души на улицата дали вярват, че Турция ще се присъедини към Европейския съюз, ще получим почти 100 процента отрицателни отговори. По реалистичен и по-прагматичен подход би бил разширяване на Митническия съюз между ЕС и Турция. Знаем,че наскоро Ангела Меркел заяви, че ще предложи на Европейската комисия да замрази разширяването на Митническия съюз. Това технически не е възможно, тъй като Европейският съюз има механизми за вземане на решения и Германия не може едностранно да налага мнение. Смятам, че митническият съюз за важен въпрос решението му трябва да е  между ЕС, Германия и Турция. 
Карабел изрази оптимизъм,че след като изборите в Германия отминат,отношенията Берлин-Анкара постепенно ще започнат да се нормализират. 
Турция може да има основателни страхове, но посланието към другата страна трябва да бъде отправено много по-дипломатично. Когато притиснеш  някого много това се обръща срещу теб.  Същевременно, недоволство в Турция предизвикват някои ходове на Германия, отбеляза тя:
Един от тях е искането на Анкара за екстрадирането на представителите на организацията на Феттулах Гюлен и на активисти и членове на Кюрдската работническа партия. От 160 искания, досега в Турция са върнати само двама души. Това също е въпрос, който трябва да се обсъди между Анкара и Берлин, защото Германия е наш съюзник в много направления. 
Германският експерт Магдалена Кирхнер, която е работила за германската Фондация за обществени и политически изследвания и РАНД - Корпорейшън, има обаче някои резерви.
Всички се надяваме отношенията да вървят към по-добро, но аз не съм толкова оптимистично настроена. Най-вече заради тревогите в германското общество по този въпрос  и от липсата  на политически лидер, който да се ангажира да поведе диалог с Анкара. 
Когато Мартин Шулц заяви, че ако той бъде избран за канцлер, ще предложи спиране на преговорния процес с Турция, Ангела Меркел посочи, че тя никога не е била за пълноправното членство на Турция в Евросъюза. Също така намекна и за възможността след изборите и тя да направи същото, което обяви и  Мартин Шулц. Интересно е, че много европейски лидери се обявиха срещу това решение, например унгарците. По въпроса за членството на Турция в Европейския съюз има обективни интереси. В изказването си преди десетина дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ясно отрази липсата на единомислие сред страните-членки,  посочвайки, че тези дни никой не иска да бъде пръв приятел на Ердоган, но и никой не иска да отиде в другата крайност и никой не иска и да бъде първият, натиснал бутона „стоп“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна