Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам. министър Ваня Колева: За седмица няма да разрешим проблемите на масовия спорт

Снимка: ММС

Екипът на министър Кралев работи дълго и активно в посоката на масовия спорт и сме наясно, че в рамките на тази седмица не може да се разрешат проблемите на масовия спорт, заяви специално за предаването „Спорт и музика“ заместник – министърът на младежта и спорта Ваня Колева по повод откриващата се днес Европейска седмица на спорта“ #BeActive“.

Положихме изключителни усилия да направим изменение в Закона на предучилищното и училищно възпитание. Успяхме да се преборим за промяна, за това треньори по определен вид спорт да влизат в третия час по физическо възпитание. От 1-ви до 4-ти клас  физическото образование да се представя от преподаватели по физическо възпитание.

Предстои дебат часът по физическо възпитание да бъде максимално полезен за учениците. Важна в тази посока е и работата със семейството. Физкултурните салони и учебната база също са нас приоритет, допълни Колева.

Приоритет са и програмите за развитие на масовия спорт - новите „Тенисът – спорт за всички“, „Децата и спортния клуб“, „Голфът- спорт без граници“. Доразвиват се „Научи се да караш ски“, „Научи се да плуваш“, „Спорт за учащи“, „Спорт за деца в детските градини“, „Спорт за учащи в риск“. В тях всяка година взимат участие над 40 000 деца.

Министерството на младежта и спорт организира и финансира ученическите игри в които участват всички общообразователни и специални училища за деца с увреждания. В тях участват 85 000 деца, данните са от 2016/2017 година, завърши зам. министър Колева.

Европейската седмица на спорта беше открита с изложението „Избери спорт #Бъди активен“ в Борисовата градина. На него водещите спортни федерации представиха възможностите за практикуване на техните спортове на територията на София и ще направят демонстрации - леката атлетика се представя чрез специалната програма на Международната федерация „Детска атлетика“. Присъстващите се докасноха  до бойните изкуства - таекуондо, карате, кик бокс и муай тай. Баскетболни кошове, волейболни и мрежи за бадминтон бяха на разположение на всеки, който иска да поиграе в колективните игри. Желаещитевзеха първи уроци на кану-каяк в езерото „Ариана“. Презентации и демонстрации  направиха федерациите по фехтовка, модерен петобой, джудо, борба, бокс, плуване, биатлон, тенис, хандбал, художествена гимнастика, кану-каяк, спортна гимнастика, акробатика, стрелба с лък, голф и ски.

Европейската седмица на спорта се организира за трета поредна година. За 2017 г. тя ще се проведе от 23 до 30 септември със спортни събития в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Враца. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна