Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нора Ставрева: Затворих вратата в България, за да мога да я отворя в Италия

За нагласата да напуснеш родината си, за факторите, които те тласкат да емигрираш трайно, за ситуации и емоции, които трябва да преодолееш, за да оцелееш в чужда страна, за надеждата, стремежите, болката и огорчението, които те карат да загърбиш род и родина. За всичко това разговаряхме в "Контрасти" с Нора Ставрева, емигрирала в Италия преди почти 40 години.

Нора отбелязва, че преходният момент на един емигрант, е моментът, в който се изживява една много дълбока носталгия и към най-дребните неща - въздуха, храната, езика, познатите места.. към всичко! Тя споменава,че интеграция в друга страна не може да има, ако пренесеш собствената си родина там. Опитът е различен, погледът е различен, болката е различна, но най-вече жертвите, които си готов да направиш.

След като е преодоляла носталгията и след като се е справила с много изпитания по пътя си, търсейки начин да се интегрира там, Нора споделя пред Радио София как възприема България, родината си и дали би се върнала, макар и след 40 години. Същевременно тя говори за значимостта на това българите да съхранят своята национална духовност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени