Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодясната „Алтернатива за Германия” поднесе първата голяма изненада

Фрауке Петри
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще разговаря за нова коалиция и със социалдемократите, въпреки че те решиха да минат в опозиция след рекордно ниския си изборен резултат, получен на вота в неделя. Християндемократическият съюз на Меркел победи на изборите, но също получи най-ниския си резултат досега. Ако социалдемократите потвърдят отказа си да участват отново в управлението, единствената възможна формула е тройна коалиция с либералите и Зелените. Въпреки рекордно слабия резултат за широката коалиция Ангела Меркел е обнадеждена, че до Коледа ще може да състави правителство. 


Междувременно крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която влиза в Бундестага като трета политическа сила, поднесе първата си голяма изненада. Нейната председателка Фрауке Петри отказа да бъде част от парламентарната група заради фундаментални различия за начина на водене на политика. Ръководството на партията я призова да напусне „Алтернатива за Германия”. 

Според умерената председателка на „Алтернатива за Германия” Фрауке Петри партията има потенциала да привлече на следващите избори всеки трети избирател, но с ксенофобските си послания от предизборната кампания се е отдалечила от гражданите.

Изборният резултат поставя канцлера Меркел пред трудни преговори за съставяне на правителство, след като досегашният коалиционен партньор в лицето на социалдемократическата партия се оттегли в опозиция. Така ХДС може да управлява само със Зелените и либералите на Кристиян Линднер

Няма да допуснем с оттеглянето си от властта социалдемократите да определят кой ще влезе в новия кабинет. Това зависи от политическите приоритети. 

От първите коментари на Катрин Гьоринг-Екарт, която представлява умерените Зелени, става ясно, че партията трудно ще намери общ език с либералите.

Предстоят ни сложни и трудни разговори, а и ние не сме удобен коалиционен партньор – нека да се знае.

За 44% от избирателите решаващата тема за вчерашния протестен вот е миграционната криза преди 2 години. Меркел за пореден път защити решението си от 2015 г. да отвори границите за бежанците в Унгария:

За мен не може и дума да става да използваме сила по нашите граници. Вярно е обаче, че очевидно не успяхме да отнемем страховете на гражданите, не сме решили проблемите с интеграцията, трябва да намалим нелегалната имиграция и да подобрим охраната по външните граници на ЕС. И все още сме далеч от преодоляването на причините за миграция към Европа.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна