Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7% е делът на контрабандните цигари у нас

Б. Борисов: Делът на контрабандните цигари на българския пазар е паднал близо 5 пъти

Снимка: АМ

7% е делът на контрабандните цигари у нас, това стана ясно на дискусия, на която присъства премиерът Бойко Борисов и ръководството на МВР. Премиерът подчерта, че този дял е паднал близо 5 пъти.

3% от контрабандата у нас е с неясен произход, а градовете, където тя е най-засилена, са Хасково, Благоевград, Пазарджик, Видин и Перник. В Свиленград незаконната търговия е 44%.

Доста по-сериозно е положението при търговията с насипен тютюн - 74,6% е контрабандна, стана ясно от думите на експертите.

Тези пари замърсяват цялата система, защото, за да мине една контрабанда, ти трябва да си митничар, граничар, данъчен… Покровителство по места, особено в граничните райони… И това са огромни маси пари, каза премиерът Бойко Борисов.

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни, че цигарите и тютюнът вече влизат и през различни КПП-та като „Маказа“ и „Капитан Андреево“. Това сочи анализът на полицията.

Радев отчете две големи международни операции срещу контрабандните цигари, в които България е участвала. Те са били с Гърция и Румъния.


Повече по темата може да научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна