Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото остава под натиск от продажби като реакция на изборните резултати в Германия

Еврото се намира под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата, тъй като инвеститорите се опасяват, че предстоящите седмици и дори месеци на трудни коалиционни преговори в Германия могат да навредят на немската икономика и да затруднят по-нататъшната интеграция в рамките на еврозоната.

Според агенция Market News International (MNI), резултатът от проведените в неделя парламентарни избори в Германия е на път да подкопае плановете на френския президент Еманюел Макрон за по-тясна интеграция в рамките на ЕС и в частност в региона на единната европейска валута.

Трябва да се има предвид, че солидното поскъпване на еврото през последните месеци се дължеше до голяма степен на намалялата несигурност относно европейското политическо бъдеще след проведените по-рано през годината президентски и парламентарни избори във Франция. Надеждите за по-голяма интеграция в еврозоната допринесе за нарастване на еврото с повече от 10% спрямо американския долар след първия тур на президентските избори във Франция, който се проведе в края на месец май.

Но очакванията за предстоящи тежки преговори на немския канцлер Ангела Меркел с либералната Партия на свободните демократи (ПСД) и партията на Зелените за формиране на единствената възможност за коалиционно правителство, разполагащо с мнозинство в Бундестага - т.нар. коалиция "Ямайка" (според цветовете на трите партии, които отговарят на тези на флага на карибската държава), карат финансовите пазари да започнат отново да се фокусират върху политическите рискове в рамките на Европа. Негативно влияние върху еврото оказват и притесненията, свързани с намиращата все по-голяма подкрепа крайно дясна партия "Алтернатива за Германия", спечелила третото място на проведените в неделя парламентарни избори.

Днес еврото се понижава с 0,46% към 5-седмично дъно от 1,1790 долара - негово най-ниско ниво от 25-и август насам, след като в понеделник единната европейска валута загуби 0,9% от стойността си спрямо щатския долар, отбелязвайки най-солиден дневен спад от декември 2016-а година.

Низходящото движение на еврото се подсилва допълнително и от вчерашно изказване на президента на ЕЦБ Марио Драги, в което той отново подчерта, че валутната нестабилност (визирайки поскъпването на единната валута) е източник на несигурност по отношение на инфлационните перспективи в еврозоната, който изисква по-внимателен мониторинг. Неговата реч пред Европейската Парламентарна комисия по икономически въпроси сякаш подчерта предпазливостта на Централната банка с наближаване на най-голямото ѝ политическо решение от години насам, а именно решението за редуциране на програмата, известна като "количествени улеснения".

Трябва да се има предвид, че на 8-и септември еврото поскъпна до две и половина годишен връх от 1,2092 долара само ден, след като на своето последно редовно заседание ЕЦБ сигнализира, че в скоро време ще даде знак за предстоящо постепенно оттегляне от мащабната стимулираща програма за общо 2,3 трлн. евро, включваща ежемесечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро.

                                                                                       Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка

Евентуален по-траен спад на еврото под важната техническа зона на подкрепа около 1,1800/1790 областта (където е разположена възходящата 55-дневна пълзяща-средна) може да задълбочи неговата низходяща корекция към 1,1773 (бивше дъно от 25-и август), към 1,1744/30 долара (серия бивши негови дъна от 21-ви, 22-ри и 23-ти август), към 1,1720/15 (важна 200-седмична пълзяща-средна) и дори обратно към важното корекционно дъно на единната европейска валута от 17-и август около 1,1661 долара.

Еврото продължава да губи позиции и спрямо британската лира, понижавайки се с 0,3% към 10-седмично дъно от 0,8754 паунда с поглед към важните бивши негови дъна от 14-и и 17-и юли около 0,8743.44 нивата.

Единната европейска валута се намира под натиск от продажби и спрямо японската йена с оглед на нейния статут като "валута-убежище" на фона на подновеното геополитическо напрежение около Северна Корея. Повод за това напрежение даде вчерашно изказване на севернокорейският външен министър, според което президентът на САЩ Доналд Тръмп е обявил война на неговата страна и че Пхенян си запазва правото да предприеме мерки за противодействие, включително да сваля американски бомбардировачи, дори и те да не нарушават въздушното му пространство.

Еврото се понижава с 0,4% към 9-дневно дъно от 131,79 йени, като в същото време щатският долар се стабилизира около 111,70 йени, но недалеч от удареното снощи петдневно дъно около 111,47 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна