Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампанията по пътна безопасност "Паркирай телефона"

Снимка: БГНЕС

Над 4000 листовки ще бъдат раздадени в рамките на започващата днес кампания по пътна безопасност "Паркирай телефона", насочена към шофьори, велосипедисти и пешеходци. Инициативата се провежда под егидата на Европейската комисия и на Международната федерация по автомобилизъм. Марио Нецов, аналитик в Съюза на българските автомобилисти, представя кампанията у нас:
Листовката представлява едно кръстовище, където децата и учениците ще могат да изиграят ситуации, които могат да се случат, ако използват телефона, когато се пресича, управлява автомобил или кара велосипед. Целта е да се развие мисленето защо не е правилно да използваме телефона, когато пресичаме и управляваме транспортно средство, как може това да ни разсее и доведе до произшествие.
За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ивайло Търпанов от СБА изтъкна, че кампанията се провежда в целия свят и в нея участват 245 автомобилни клуба като СБА, книжките са еднакви. Ще бъдат обхванати деца в предучилищна възраст, защото именно тогава се изгражда бъдещото им поведение. 
Кампанията е насочена, както вече казахме, и към децата, и към по-възрастните шофьори, и към пешеходците. Основният акцент е наистина телефонът. Оказва се от проучване на ФИА, че голяма част от пътно-транспортните произшествия са продиктувани именно от употребата на телефон по време на участието на движението на пътя, което най-общо можем да го изразим в писане на SMS-съобщения по време на шофиране, слушане на музика със слушалки, докато пресичате на пешеходната, говорене по телефона, докато шофирате - с едната ръка държите телефона, с другата управлявате автомобила. Тоест, кампанията казва така: "Телефонът разсейва! Трябва да го оставим! Да го паркираме в джоба си".
Неслучайно това съвпада и с новата кампания на КАТ, при която раздават hands-free устройства на новорегистрирани автомобили. Тоест целта на КАТ е също да обърне внимание именно на този проблем.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна