Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Марк Кадин: Радиооркестърът трябва да бъде най-добрият!

Снимка: БНР

На 27 септември в 19.30 ч. Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще излезе на сцената на зала "България", за да открие творческия сезон 2017/2018. Пред него ще застане Марк Кадин - първият чужденец, който поема поста главен диригент на състава. В програмата ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №1 от Чайковски със солист Алексей Володин и Симфония №5 от Шостакович.


52-годишният руски маестро е гостувал на Радиооркестъра многократно от 2003 г. насам. Работил е с престижни състави като Руския национален оркестър и "Московски виртуози". От 2004 до 2014 г. е художествен ръководител на Красноярския академичен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Дирижирал е концерти с участието на големи имена на световната сцена като пeвците Дмитрий Хворостовски и Хибла Герзмава, пианистите Михаил Плетньов, Борис Березовски, Николай Лугански, Денис Мацуев, цигуларите Максим Венгеров, Вадим Репин, Виктор Третяков, виолончелистите Александр Князев и Александр Рудин.

Марк Кадин пое ръководството на Радиооркестъра и смята да се установи дългосрочно в София. Вече учи и български език. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той заяви уверено:

В София има голяма конкуренция, има достатъчно много оркестри и ние сме длъжни да бъдем най-добри сред всички тях. Това е аксиома – Радиооркестърът трябва да бъде най-добрият! И затова всеки наш концерт трябва да бъде празник – не просто да изсвирим произведенията и да се приберем вкъщи, а да направим събитие! 

Цялото интервю с главния диригент на Симфоничният оркестър на БНР Марк Кадин чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна